Cara Membuat Carta Kos-Volume-Keuntungan

Pemimpin perniagaan bergantung pada sebilangan nisbah, carta dan formula untuk mengukur prestasi dan mengenal pasti bidang yang perlu ditangani. Carta kos-keuntungan-keuntungan adalah salah satu alat tersebut. Ini berkaitan dengan harga yang dibayar oleh perniagaan untuk menghasilkan barang yang mereka jual. Walaupun membuat carta kos-keuntungan-keuntungan agak mudah, ia bergantung pada data yang kompleks dan dapat memberi implikasi yang besar untuk perniagaan.

Data

Seperti namanya, carta kos-volume-keuntungan mengandungi pelbagai jenis data. Untuk menghasilkan carta, anda memerlukan data dari pelbagai bidang operasi. Data pertama adalah kos pengeluaran tetap perniagaan, iaitu harga yang harus dibayar untuk beroperasi tanpa mengira jumlah barang yang dihasilkannya. Data seterusnya yang diperlukan adalah kos pengeluaran yang berubah-ubah, iaitu jumlah perniagaan yang mesti dibelanjakan untuk setiap item tambahan yang dihasilkannya. Akhirnya, anda mesti tahu berapa harga setiap unit pengeluaran. Maklumat terakhir ini merujuk kepada pendapatan yang diterima perniagaan daripada pembeli, bukan harga runcit atau harga promosi.

Templat

Templat asas untuk carta kos-keuntungan-keuntungan ialah Kuadran I satah Cartesian, atau bahagian positif graf garis dua dimensi sederhana. Paksi mendatar mewakili isi padu, biasanya dalam bentuk unit yang dihasilkan. Untuk perniagaan yang menjual perkhidmatan dan bukannya barang, skala volume mungkin menunjukkan jumlah pesanan perkhidmatan atau unit perkhidmatan setiap jam yang dijual. Paksi menegak mewakili kos pengeluaran, umumnya dalam mata wang yang digunakan perniagaan untuk perakaunan dalaman.

Data Charting

Setelah mengumpulkan data yang diperlukan dan menyediakan templat, anda boleh membuat carta kos-keuntungan-keuntungan dengan membuat beberapa perkara penting dan mencari arah aliran. Carta sebenarnya terdiri daripada dua baris. Yang pertama adalah jumlah kos pengeluaran pada pelbagai tahap pengeluaran. Baris kedua adalah pendapatan berdasarkan pelbagai tahap pengeluaran, yang menganggap bahawa perniagaan dapat menjual semua barang yang dihasilkannya. Oleh kerana kedua-dua kos dan pendapatan meningkat ketika jumlah pengeluaran meningkat, kedua-dua garis meningkat ketika bergerak ke arah kanan carta.

Analisis

Proses menghasilkan dan membaca carta kos-keuntungan-keuntungan mendedahkan maklumat berguna mengenai prestasi perniagaan. Salah satu hasil yang paling penting adalah titik di mana garis kos dan garis hasil bertemu. Ini adalah titik pulang modal untuk pengeluaran, dan menunjukkan berapa unit yang mesti dijual oleh perniagaan untuk menampung kosnya. Luas antara dua garis di sebelah kanan titik ini mewakili pelbagai tahap keuntungan pada tahap pengeluaran yang berbeza. Pemimpin perniagaan boleh menggunakan ini untuk memproyeksikan keuntungan berdasarkan jangkaan penjualan dan merancang kos pengeluaran masa depan.