Bagaimana Menentukan Pendapatan Kasar Pekerjaan Sendiri

Sebagai pemilik tunggal, kontraktor bebas atau pekerja pertunjukan, pendapatan anda dari bekerja sendiri mungkin berasal dari beberapa sumber. Jenis pendapatan bekerja sendiri yang anda gunakan untuk menentukan pendapatan kasar anda boleh berkisar dari wang tunai dan wang simpanan hingga perkhidmatan dan kontrak yang dapat ditagih. Pendapatan kasar anda juga merangkumi jumlah pendapatan dari penjualan produk fizikal dan digital, jika berkenaan.

Anda perlu memasukkan sumber pendapatan ini untuk mengira pendapatan pekerjaan sendiri kasar anda untuk IRS dan untuk mengira cukai pekerjaan sendiri. Dalam beberapa kes, anda juga melaporkan pendapatan kasar anda kepada pihak berkuasa kutipan hasil tempatan. Sekiranya anda juga menerima pendapatan dari majikan yang menahan cukai persekutuan dan tempatan, jangan sertakan pembayaran majikan semasa anda mengira pendapatan kasar bekerja sendiri.

Tentukan Tempoh Pelaporan Pekerjaan Sendiri

Sebelum anda mengira pendapatan kasar anda, tentukan tarikh yang akan digunakan dalam tempoh pelaporan anda. Ramai orang lebih suka tahun kalendar, bermula dari hari pertama Januari hingga hari terakhir bulan Disember. Kaedah pelaporan ini sesuai dan mudah. Ia juga membolehkan anda mengira pendapatan bulanan dan suku tahunan anda dengan mudah.

Namun, sebilangan orang lebih suka menggunakan tempoh pelaporan tahun fiskal. Satu tempoh pelaporan tahun fiskal yang biasa digunakan bermula dari Oktober hingga September. Tahun fiskal yang berlangsung dari bulan Julai hingga akhir bulan Jun juga merupakan tempoh pelaporan yang sering digunakan. Memutuskan mana yang akan digunakan bergantung pada anda dan profesional cukai anda sesuai dengan keperluan perniagaan dan cukai. IRS membolehkan anda memilih tempoh pelaporan tahunan atau tahun fiskal, tetapi anda perlu mengekalkan pilihan yang konsisten.

Hitung Pendapatan Pekerjaan Sendiri yang Diterima

Bergantung pada jenis pendapatan dan jumlah tahunan dari pembayar, anda boleh menerima Borang 1099-MISC dari setiap sumber yang menunjukkan jumlah kasar yang anda terima. Selepas akhir tahun cukai tahunan, anda boleh menerima borang 1099 dari kebanyakan sumber pendapatan bekerja sendiri. Simpan rekod tepat mengenai jumlah invois mingguan dan bulanan anda serta jumlah dan tarikh pembayaran yang diterima.

Gunakan borang 1099 untuk jumlah keseluruhan hanya jika pembayaran tersebut sesuai dengan pembayaran yang diterima dan jatuh dalam tempoh pelaporan yang anda tentukan. Kecualikan sebarang invois yang belum dibayar yang belum dibayar pada hari terakhir tempoh pelaporan anda; itu bukan pendapatan sehingga anda mendapatnya. Apabila anda tidak menerima borang 1099 dari salah satu sumber pendapatan bekerja sendiri, anda masih bertanggungjawab untuk memasukkan pembayaran yang diterima dalam pengiraan kasar anda.

Tambahkan petua atau hadiah wang untuk jumlah pendapatan 1099 anda. Kaji sebarang kontrak untuk pelanggan yang tidak menghantar borang 1099 kepada anda dan tambahkan jumlah yang mereka kirimkan sepanjang tempoh pelaporan tahunan anda ke pendapatan pekerjaan sendiri kasar anda. Hitung mana-mana penahan atau yuran perundingan yang diterima. Tambahkan jumlah pendapatan anda dari barang yang anda jual untuk menyelesaikan pengiraan pendapatan kasar anda. Jangan sertakan penghantaran, cukai jualan, atau cukai pertambahan nilai (PPN) dalam pengiraan pendapatan anda dari barang yang dijual.

Pembayaran Pendapatan Pekerjaan Sendiri Suku Tahunan

IRS mempunyai peraturan yang berlaku untuk individu yang bekerja sendiri dan perniagaan pemilik tunggal. Apabila pendapatan bersih anda adalah $ 400 atau lebih setiap tahun dari perniagaan, perkongsian, atau sebagai kontraktor bebas, anda mesti membayar cukai pekerjaan sendiri.

Cukai ini menggantikan sumbangan kepada Jaminan Sosial dan Medicare yang biasanya anda dan majikan anda buat sepanjang tahun. Cukai bekerja sendiri ini dibayar setiap suku tahun. Gunakan Taksiran Cukai Borang IRS 1040-ES untuk Individu untuk melaporkan pendapatan bekerja sendiri kepada IRS dengan pembayaran cukai bekerja sendiri setiap suku tahun. Laman web IRS menyediakan lembaran kerja untuk membantu anda mengira jumlah yang perlu dibayar.