Cara Membuat Nama Syarikat Baru

Semasa anda merancang pembukaan syarikat baru anda, anda perlu membuat identiti syarikat yang dapat dijual kepada calon pelanggan dan pelabur. Salah satu perkara yang membantu mewujudkan imej syarikat yang kuat adalah nama perniagaan yang baik. Membangunkan nama untuk perniagaan baru anda adalah salah satu proses pemasaran yang pertama dan paling penting yang akan anda lalui. Nama yang dapat diingati dan dikenal pasti oleh pelanggan dengan perniagaan anda akan membantu anda tetap ingat ketika mereka mengetahui bahawa mereka memerlukan produk atau perkhidmatan anda.

1

Tentukan sama ada anda mahu nama peribadi anda menjadi sebahagian daripada nama syarikat anda. Sebilangan orang merasa penting untuk meletakkan nama keluarga dalam perniagaan mereka kerana ia membantu menjaga imej menjadi perniagaan keluarga, dan ini menjadikannya lebih mudah untuk meneruskan perniagaan ke generasi akan datang.

2

Pertimbangkan perkara yang penting bagi anda mengenai perniagaan baru anda. Produk berkualiti, ciri produk unik, perkhidmatan pelanggan yang baik dan imej awam adalah beberapa perkara yang memasuki proses ini. Contoh kata atau istilah yang perlu dipertimbangkan adalah "profesional," "tahan lama," "keluarga," "boleh dipercayai" dan "buatan sendiri." Segala istilah atau perkataan yang anda rasa berlaku untuk syarikat anda harus dipertimbangkan.

3

Tambahkan keperibadian ke nama syarikat anda dengan mencari perkataan yang berkaitan dengan perniagaan atau industri anda yang mungkin tidak disangka orang. Sebagai contoh, kedai bekalan elektrik mungkin mahu memasukkan perkataan "relay" atau "perintang" dalam nama mereka. Sebuah syarikat lukisan komersial mungkin ingin memasukkan warna seperti "magenta" atau "blue steel" dalam nama mereka untuk memberikannya beberapa watak dan membantu mengenal pasti syarikat itu dengan industri.

4

Gabungkan tiga kategori perkataan menjadi nama syarikat sehingga anda mendapat tiga nama yang menarik bagi anda. Kata-kata dan frasa boleh dibuat mengikut urutan apa pun, tetapi secara tradisinya nama peribadi anda lebih utama. Kemudian anda boleh menambahkan kata atau frasa ciri perniagaan yang penting, diikuti dengan kata atau frasa industri untuk watak. Akan lebih mudah jika anda menulis frasa pada kepingan kertas, dan mula menyusunnya di atas meja dan menuliskan hasil yang anda dapat yang anda sukai.

5

Selesaikan nama syarikat anda dengan ungkapan syarikat yang kuat. Sebagai contoh, perniagaan kontraktor am mungkin mahu meletakkan istilah "kontraktor am" pada akhir nama perniagaan. Ini adalah kaedah yang mudah, namun berkesan untuk mengingatkan pelanggan sekali lagi tentang apa yang syarikat anda lakukan.