Bolehkah Dua Headset Bluetooth Berpasangan satu sama lain?

Menggunakan alat dengar Bluetooth di pejabat dapat membantu meningkatkan produktiviti semasa anda melakukan panggilan persidangan atau panggilan pelanggan. Dengan bebas tangan, anda boleh menggunakan komputer dengan mudah untuk mencari e-mel untuk menjawab soalan panggilan dengan cepat. Kadang-kadang mungkin disambungkan secara langsung dengan alat dengar Bluetooth yang lain dan bercakap dengan rakan sekerja yang mungkin berada di seberang pejabat. Walaupun kes penggunaan ini menarik, tidak mungkin dengan cara alat dengar Bluetooth dirancang untuk beroperasi. Ini bukan kegagalan alat dengar, melainkan fungsi bagaimana spesifikasi Bluetooth menentukan tingkah laku peranti ini.

Memahami Bluetooth Berpasangan

Dalam konteks peranti Bluetooth, "berpasangan" bermaksud perangkat berkongsi hubungan selamat antara satu sama lain sehingga tidak mungkin bagi peranti lain untuk mendengarkan lalu lintas data atau suara. Memasangkan dua peranti dengan Bluetooth biasanya memerlukan anda memasukkan PIN untuk menyelesaikan prosesnya. Memasangkan dua alat dengar menjadikan proses ini sukar kerana tidak ada cara yang baik untuk anda melakukan ini pada sambungan alat dengar ke set kepala.

Memahami Peranan Profil Bluetooth

Spesifikasi Bluetooth menentukan piawaian bagaimana perilaku peranti dan bagaimana mereka harus berinteraksi antara satu sama lain. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk peranti syarikat bersaing untuk berhubung antara satu sama lain. Piawaian tingkah laku ini disebut profil Bluetooth. Di dalam profil, peranan tingkah laku tertentu ditentukan dengan jelas - seperti telefon bimbit dan alat dengar dalam profil Bluetooth Handsfree. Dalam profil ini terdapat dua peranan: telefon, yang disebut "gateway audio", dan alat dengar. Profil hanya menentukan bagaimana kedua-duanya harus menyambung dan menghantar data audio. Tidak ada tingkah laku yang ditentukan untuk sambungan headset-ke-headset.

Fungsi Peranti Audio Bluetooth

Alat dengar Bluetooth termasuk dalam definisi profil Bluetooth Handsfree, yang menentukan bagaimana pintu masuk audio, seperti telefon bimbit atau aplikasi VoIP di komputer, seharusnya disambungkan dengan alat dengar. Profil ini tidak menentukan bagaimana alat dengar harus menyambung atau memasangkan secara langsung dengan alat dengar yang lain. Atas sebab ini, kedua-dua alat dengar tidak dapat disambungkan secara langsung kecuali mereka dirancang khusus untuk melakukannya.

Pilihan Sambungan Headset-ke-Headset Bluetooth

Terdapat beberapa penyelesaian alat dengar Bluetooth khusus yang membolehkan sambungan set kepala ke set kepala terus. Penyelesaian ini terutamanya digunakan dalam topi keledar motosikal dan membolehkan pemandu dan penumpang bercakap antara satu sama lain. Alat dengar ini juga biasanya berfungsi seperti alat dengar Bluetooth biasa dan menerima panggilan telefon. Walau bagaimanapun, alat dengar berasaskan helmet tidak sesuai untuk kebanyakan kes penggunaan.