Mengenai Pengiklanan & Perdagangan

Iklan dan perdagangan adalah konsep yang berkait rapat dalam bidang pemasaran dan komunikasi runcit. Peruncit menggunakan iklan untuk memproyeksikan imej jenama dan mendorong lalu lintas ke kedai runcit atau laman web. Merchandising adalah penempatan produk yang strategik yang menarik perhatian dan menyumbang kepada penjualan setelah pelanggan berada di kedai.

Asas Pengiklanan

Iklan merangkumi mesej yang dibayar, disampaikan melalui media massa dan bertujuan untuk meyakinkan pelanggan dengan beberapa cara. Peruncit menyampaikan pesanan iklan melalui media seperti TV, radio, surat khabar, majalah, papan iklan, surat terus dan web untuk memperkukuhkan jenama syarikat, membuat kesan baik dengan pelanggan, menarik lalu lintas dan untuk mempromosikan produk. Iklan yang berkesan mensasarkan jenis pelanggan tertentu yang lebih berminat dengan syarikat dan produk yang dipromosikan dalam mesej.

Asas Merchandising

Objektif utama perdagangan yang berkesan adalah pengoptimuman pengalaman pelanggan. Daya tarikan visual paparan produk, kemudahan interaksi produk dan penawaran produk yang kuat yang diinginkan pelanggan adalah elemen penting dalam penjualan barang. Beberapa syarikat mengupah pengurus barang dagangan untuk kedai atau wilayah yang tugas utamanya adalah mengembangkan strategi penjualan barang dalam talian atau dalam talian. Plan-o-gram biasanya dibuat yang menunjukkan kepada pekerja kedai bagaimana harta benda yang dipamerkan dan produk di setiap bahagian kedai.

Korelasi

Pendekatan pemasaran bersepadu melibatkan rancangan strategik yang menghubungkan pengiklanan dan penjualan barang. Sekiranya peruncit mempromosikan dirinya sebagai penyedia produk berkualiti tinggi, pelanggan berharap dapat menemui paparan yang kemas dengan produk berkualiti tinggi yang lengkap, disokong oleh pekerja berpengetahuan yang dapat membincangkan faedah. Peruncit diskaun besar yang mempromosikan dirinya sebagai kedai sehenti yang selesa perlu berniaga dengan bahagian logik dan susunan rak, papan tanda yang jelas dan persediaan kedai yang menjadikan pengalaman membeli-belah menjadi efisien.

Dalam talian

Pertumbuhan peruncitan dalam talian telah menyebabkan hubungan yang lebih kuat antara pengiklanan dan penjualan barang dalam banyak keadaan. Dalam sebuah artikel tahun 2009 "Penyelidikan Pengalaman Pengguna dan Pengurusan Periklanan dan Perdagangan Dalam Talian" yang diterbitkan untuk Persidangan Antarabangsa ke-3 Pengantarabangsaan, Reka Bentuk dan Pembangunan Global, Frank Y. Guo menyatakan bahawa pengguna sering merasakan sedikit perbezaan dalam susunan barang dagangan di peruncit web. Sebagai gantinya, peruncit dalam talian harus menumpukan pada membuat pengalaman peribadi yang disesuaikan untuk pembeli yang menghubungkan dengan mesej iklan jenama dan produk yang disampaikan melalui media lain dan dalam iklan dalam talian. Beberapa syarikat menggunakan demo maya dan alat membeli-belah dalam talian untuk produk dagangan yang lebih baik seperti fesyen dan pakaian.