Kelebihan Perniagaan Berpusat

Dalam perniagaan terpusat, sekumpulan pemimpin utama mengekalkan sebahagian besar wewenang dalam membuat keputusan penting. Ini adalah kebalikan dari pendekatan desentralisasi di mana keputusan disebarkan di antara pengurus peringkat rendah hingga pertengahan di lokasi atau wilayah yang berbeza. Setiap format mempunyai faedah bergantung pada sifat perniagaan.

Keputusan yang cekap

Di peringkat tempatan, desentralisasi memungkinkan tindak balas yang lebih cepat terhadap perubahan keadaan pasaran. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, pemusatan memungkinkan pembuatan keputusan dan komunikasi yang paling efisien di seluruh syarikat. Beberapa keputusan, seperti bagaimana menanggapi peristiwa berita negatif, paling baik dibuat oleh eksekutif utama, terutama apabila keputusan dan respons tepat pada masanya sering kali penting untuk dilaksanakan.

Akauntabiliti

Pemusatan juga menonjolkan para pembuat keputusan, sehingga orang-orang itu lebih mudah dipertanggungjawabkan atas keputusan mereka. Apabila keputusan yang baik dan konsisten dibuat dan dilaksanakan, kredit diberikan kepada orang yang tepat. Dengan cara yang sama, para pembuat keputusan syarikat merasa terdorong untuk melabur waktu, usaha dan tenaga yang sesuai dalam meneliti keputusan dan mempertimbangkan kesannya kepada semua pihak yang berkepentingan.

Keputusan Berkualiti

Syarikat yang terdesentralisasi sering melakukannya kerana ingin mengekalkan budaya yang lebih tempatan dan adaptif di setiap kedai atau unit dalam organisasi. Walau bagaimanapun, di sebuah syarikat yang berpusat, keputusan kritikal terletak di tangan pakar yang paling mahir. Pembeli yang berpusat, misalnya, biasanya mempunyai kemahiran yang paling tinggi untuk merundingkan nilai yang baik untuk syarikat dan mengenal pasti trend produk baru atau yang baru muncul. Seorang pelatih korporat berpusat biasanya mempunyai kepakaran dalam merancang, mengembangkan dan melaksanakan program latihan yang berkesan.

Ketekalan

Konsistensi adalah kekuatan utama pemusatan dalam perniagaan. Apabila orang atau kumpulan pemimpin yang sama membuat keputusan bagi pihak syarikat, keputusan tersebut biasanya dibuat secara konsisten dan dapat diramalkan. Ini membantu pengurus dan pekerja lini depan mengetahui apa yang diharapkan dan mencegah sebilangan kekecewaan yang timbul akibat perubahan corak keputusan yang sentiasa berubah. Selain itu, keputusan yang mempengaruhi hubungan dengan pelanggan dapat meningkatkan konsistensi jenama jika mereka dibuat oleh pemimpin yang sama.