Cara Menulis Rancangan Perniagaan untuk Tempat Tidur & Sarapan Pagi

Membuka tempat penginapan penginapan & sarapan, juga dikenal sebagai B&B, adalah cara untuk mengubah bilik tidur yang tidak digunakan di rumah anda menjadi peluang menghasilkan wang. Ini juga dapat menjadi sarana untuk masuk ke industri perhotelan dalam skala kecil dengan pelaburan modal yang terbatas. Untuk berjaya, anda mesti menjadi orang yang ramah dan suka berhibur. Anda juga mesti mempunyai kemahiran masakan untuk menyediakan sarapan yang enak untuk tetamu anda. Meneliti dan menulis rancangan perniagaan menyeluruh untuk B&B anda meningkatkan peluang anda menjadikan usaha itu menguntungkan.

1

Selidiki undang-undang pengezonan dan peraturan kesihatan. Jabatan kesihatan di negeri anda memeriksa kemudahan dapur di B&B. Pastikan pengezonan kawasan kejiranan anda membenarkan lokasi B&B. Periksa papan tanda luaran yang dibenarkan dan dapatkan anggaran kos.

2

Kos kemudahan ramalan. Tentukan sama ada anda mahu mengubah sebahagian daripada rakaman kediaman anda menjadi B & B, membeli B & B yang ada atau membeli kediaman lain dan mengembangkan atau mengubahnya agar sesuai sebagai tempat penginapan. Dapatkan anggaran dari kontraktor mengenai sebarang peningkatan yang perlu anda buat ke kemudahan anda.

3

Pilih tema. Pelancong yang kerap B&B menikmati penginapan di bilik dengan tema yang pelbagai dan menarik. Pertimbangkan tema yang berkaitan dengan bandar atau wilayah anda. The Silver Nugget B&B di Tombstone yang bersejarah, Arizona, mempunyai hiasan bilik sesuai dengan tradisi Old West di bandar ini, termasuk Wyatt Earp Room dan John Wayne Room.

4

Reka menu. Tentukan sama ada anda ingin menyajikan sarapan ringan yang terdiri daripada pastri, bijirin, kopi dan jus, atau bergilir-gilir makanan panas seperti omelet dan wafel. Banyak tetamu B & B yang menginap lebih lama dari satu malam mengharapkan beragam sarapan mereka, begitu juga dengan pengunjung berulang.

5

Tentukan anggaran sebelum pembukaan. Menggunakan tema bilik anda sebagai panduan, senaraikan semua perabot, kelengkapan, karya seni dan aksesori yang anda perlukan untuk melengkapkan bilik dan mendapatkan maklumat kos. Belanjakan anggaran untuk peralatan dapur dan linen serta papan tanda luaran. Ubah suai anggaran berdasarkan modal yang ada.

6

Sediakan belanjawan pemasaran. Ketahui kos untuk menyenaraikan B&B anda di direktori penginapan dalam talian untuk wilayah anda dan untuk iklan kecil di majalah pelancongan. Ketahui kos kontrak dengan perkhidmatan tempahan dalam talian yang dapat menghantar tetamu kepada anda. Rancangkan publisiti percuma dengan memanfaatkan tema luar biasa anda dan dapatkan kisah utama yang ditulis mengenai B & B dalam penerbitan gaya hidup.

7

Ramalkan pendapatan dan keuntungan. Lihat apa yang dikenakan B & Bs lain setiap malam di kawasan anda. Tetamu B & B dijangka membayar harga bilik yang hampir sama dengan bilik hotel harga pertengahan. Anggarkan kos anda termasuk bekalan makanan dan pembersihan, pelesenan perniagaan dan insurans. Hitung titik pulang modal anda - peratusan penghunian yang mesti anda capai untuk pendapatan dengan perbelanjaan yang sama.