Cara Mengganti Pemacu Windows Lalai

Pemacu peranti adalah perisian yang memberitahu perkakasan komputer anda cara bekerja dengan sistem operasi. Anda harus memastikan bahawa anda mempunyai pemacu yang paling sesuai dan terbaru untuk perkakasan IT syarikat anda kerana ini penting untuk keselamatan, kebolehpercayaan dan prestasi. Windows secara automatik memasang pemacu generik lalai untuk kebanyakan perkakasan asas, tetapi dalam banyak kes, anda harus menggantinya untuk memanfaatkan semua ciri peranti.

1

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan halaman utama rasmi pengeluar peranti perkakasan. Sebilangan besar pengeluar memberikan arahan mudah untuk membantu anda mencari pemandu. Muat turun pemandu biasanya terdapat di bahagian sokongan pelanggan di laman web.

2

Muat turun versi pemacu terkini yang serasi dengan sistem operasi anda. Pastikan anda memuat turun pemacu 32-bit jika anda menjalankan Windows versi 32-bit atau pemacu 64-bit untuk edisi 64-bit.

3

Ekstrak fail yang dimuat turun dengan mengklik kanan padanya dan mengklik "Ekstrak semua." Klik "Ekstrak" untuk mengekstrak fail ke folder yang ditentukan. Sekiranya muat turun adalah fail persediaan yang dapat dilaksanakan yang mempunyai sambungan fail ".exe", anda boleh menjalankannya dan mengikuti arahan di layar untuk memasang pemacu. Sekiranya ini berlaku, anda boleh melangkau langkah-langkah yang tinggal.

4

Klik butang "Mula" Windows, pilih "Panel Kawalan" dan pilih "Sistem dan Keselamatan." Klik pautan "Pengurus Peranti" di bawah bahagian Sistem.

5

Cari kategori perkakasan untuk peranti yang ingin anda kemas kini pemacu dan klik dua kali padanya untuk mengembangkannya. Klik dua kali pada peranti.

6

Buka tab "Pemacu" di tetingkap sifat peranti dan klik "Kemas kini Pemacu."

7

Klik "Jelajah komputer saya untuk perisian pemacu." Klik "Browse" dan arahkan ke lokasi fail yang dimuat turun. Pilih folder yang mengandungi fail yang anda ekstrak sebelumnya dan klik "OK." Klik "Seterusnya." Sekiranya anda memuat turun pemacu yang sesuai, Windows akan menggantikan pemacu lalai yang ada. Mulakan semula komputer anda selepas pemasangan.