Contoh Pemaksaan Keuntungan

Memaksimumkan keuntungan dapat meningkatkan keuntungan syarikat dalam jangka pendek, tetapi dalam jangka panjang ia dapat memberi kesan negatif bagi pekerja, pemilik dan pihak berkepentingan masyarakat. Semasa menggunakan strategi memaksimumkan keuntungan, fokus pengurusan adalah semata-mata untuk meningkatkan keuntungan dari bawah, yang tidak sama dengan memaksimumkan kekayaan pemegang saham. Selain meningkatkan pendapatan, syarikat dapat menangani bidang lain dari penyata pendapatan untuk memaksimumkan keuntungan.

Mengurangkan Kos Barang Dijual

Kos barang yang dijual digunakan untuk mengukur jumlah kos produk ketara yang dijual kepada pelanggan. Bahan langsung dan tenaga kerja langsung, antara lain kos, adalah komponen penting dalam pengiraan kos penjualan barang. Dengan membeli bahan mentah atau stok dari vendor yang lebih murah, syarikat dapat mengurangkan kos barang yang dijual dan akhirnya meningkatkan keuntungan bersihnya. Perkara yang sama berlaku sekiranya tenaga kerja langsung dikurangkan dan pengeluaran tetap berada pada tahap sebelumnya tanpa tambahan kos lebih masa.

Membebaskan Personel Sokongan

Anggota staf sokongan, seperti akauntan, profesional pemasaran dan pentadbir umum, menambah kos overhed syarikat dan mengurangkan keuntungan bersihnya. Melepaskan kakitangan sokongan melalui pemberhentian atau pengurangan adalah salah satu cara untuk meningkatkan keuntungan segera, tetapi syarikat mengambil risiko keuntungan jangka panjang jika pemotongan kakitangan terlalu mendalam dan syarikat tidak menemui cara alternatif untuk melakukan tugas-tugas kritikal. Semasa memaksimumkan keuntungan, banyak pemimpin menumpukan pada faedah jangka pendek untuk membebaskan pekerja dan tidak banyak memberi perhatian kepada kesan terhadap pekerja yang masih ada atau risiko baru yang ditimbulkan kepada organisasi mereka.

Mengurangkan Kos Tetap

Kos tetap merangkumi perkara seperti sewa, insurans dan perbelanjaan utiliti tertentu, antara kos lain yang berkaitan dengan menjalankan operasi pembuatan atau perkhidmatan. Pemimpin perniagaan dapat memaksimumkan keuntungan dengan berpindah ke kemudahan yang lebih kecil, mengurangkan perlindungan insurans atau meminimumkan penggunaan utiliti. Khususnya, berpindah ke kemudahan dengan perbelanjaan sewa yang lebih rendah mungkin memberi kesan negatif terhadap keupayaan produktif dan kemampuan syarikat untuk berkembang di masa depan.

Menurunkan Cukai yang perlu dibayar

Mencari kaedah untuk mengurangkan pendapatan bercukai adalah cara lain untuk meningkatkan keuntungan. Ini dapat dicapai dengan mengambil potongan, kredit atau pengecualian baru jika perniagaan memenuhi syarat untuk mereka. Pelbagai strategi cukai, seperti masa pendapatan dan pergeseran pendapatan, dapat mengurangi beban pajak dalam periode pelaporan semasa, tetapi strategi ini dapat meningkatkan beban pajak dalam jangka panjang. Cukai yang perlu dibayar adalah salah satu perbelanjaan terbesar pada kunci kira-kira bagi kebanyakan syarikat, menjadikannya ideal untuk dikurangkan.