Apakah Keputusan Etika yang Mempengaruhi Organisasi?

Etika perniagaan adalah bidang tanggungjawab korporat di mana perniagaan diwajibkan secara sah dan sosial untuk menjalankan perniagaan dengan cara yang beretika. Etika perniagaan merangkumi lima elemen utama: kejujuran, integriti, kepercayaan, kerahsiaan dan keterbukaan. Dalam dunia perniagaan, keputusan etika dibuat setiap hari yang mempunyai kesan di semua organisasi.

Keputusan Iklan Beretika

Sebilangan besar perniagaan, pada satu masa atau yang lain, perlu mengiklankan produk atau perkhidmatan mereka sehingga mereka dapat meningkatkan basis pelanggan mereka. Penting untuk mereka melakukan ini secara beretika. Pengiklanan etika dianggap jujur ​​apabila benar menggambarkan apa yang dijual. Iklan tidak beretika menipu atau mengelirukan dan bahkan boleh dianggap negatif. Iklan yang dianggap negatif sering merendahkan produk pesaing sehingga perniagaan dapat menjadikan produknya kelihatan lebih baik.

Dasar Etika mengenai Kerahsiaan

Hampir semua kod etika yang digunakan oleh perniagaan melibatkan sekurang-kurangnya beberapa jaminan kerahsiaan. Pelanggan ingin mengetahui bahawa maklumat peribadi mereka tidak akan digunakan dengan cara yang tidak mereka setujui. Pekerja ingin mengetahui fail peribadi mereka tidak akan dapat diakses oleh orang lain selain daripada kakitangan yang diberi kuasa. Apabila perniagaan gagal untuk mendedahkan amalan perniagaan yang dimaksudkan, seperti menjual maklumat pelanggan kepada pihak ketiga, ini dianggap sebagai tingkah laku yang tidak beretika.

Amalan Penjualan Beretika

Bagaimana syarikat memutuskan untuk melakukan penjualan adalah keputusan etika utama yang mempengaruhi semua industri. Penjualan beretika melibatkan kejujuran dan integriti. Sebagai contoh, syarikat yang secara jujur ​​mendedahkan kelebihan dan kekurangan produk atau perkhidmatan mereka, dan berada di belakang mereka 100 peratus, dianggap mempunyai amalan etika. Sebaliknya, syarikat yang memikat pelanggan dengan menawarkan tawaran yang baik, kemudian berusaha menarik mereka untuk membeli barang dagangan yang lebih mahal dengan cara yang menipu dianggap mempunyai amalan perniagaan yang tidak beretika.

Strategi Harga Beretika

Walaupun semua perniagaan umumnya mempunyai pendapat terakhir dalam apa yang mereka pilih untuk membebankan pengguna untuk produk dan perkhidmatan, batasan etika memang ada. Sebagai contoh, akan dianggap etika bagi perniagaan untuk menaikkan harganya akibat kenaikan kos yang berkaitan dengan pembuatan. Akan dianggap tidak etis bagi perniagaan untuk menaikkan harga dalam usaha untuk mencengkam pelanggan tertentu yang mereka tahu berada dalam keadaan sukar yang mengharuskan mereka membayar apa sahaja yang diminta. Contohnya ialah dengan menaikkan kos air semasa berlakunya bencana alam.