Apakah Strategi Pemerolehan & Penukaran Pelanggan?

Peluang penjualan yang terlepas dapat diterjemahkan menjadi pendapatan penjualan yang sangat besar dari masa ke masa. Contohnya, jika perniagaan anda kehilangan satu jualan purata $ 25 setiap hari, anda akan kehilangan pendapatan penjualan sebanyak $ 9,125 dalam satu tahun dan $ 45,625 dalam lima tahun. Ini menjadikan usaha memulakan atau mengembangkan perniagaan kecil yang ada menjadi lebih sukar. Perancangan strategik yang proaktif sangat penting untuk mewujudkan aliran pelanggan baru yang stabil dan juga untuk mengelakkan peluang penjualan yang terlepas melalui peningkatan kadar penukaran.

Strategi Perolehan vs Penukaran

Pemerolehan dan penukaran pelanggan sama pentingnya, walaupun masing-masing mempunyai fokus yang berbeza. Strategi pemerolehan adalah rancangan tindakan luas yang menumpukan perhatian untuk mendapatkan pelanggan baru ke kedai. Sebagai contoh, elemen strategi pemerolehan memberi tumpuan kepada memberi kesedaran, membezakan perniagaan daripada pesaingnya dan mendorong bakal pelanggan untuk berbelanja. Sebaliknya, strategi penukaran mempunyai fokus yang lebih sempit. Rancangan tindakan penukaran bertumpu pada mengubah "penonton" menjadi pelanggan yang membayar. Paparan barang dagangan, promosi produk dan dasar perkhidmatan pelanggan adalah elemen umum dalam strategi penukaran.

Membangunkan Strategi Perolehan

Strategi pemerolehan yang baik adalah berdasarkan maklumat pasaran dan sasaran pasaran yang ditentukan dengan tepat. Teori yang mendasari adalah bahawa lebih mudah untuk menarik pelanggan baru apabila anda memberi tumpuan kepada mereka yang paling mungkin membeli dan bukannya setiap orang yang boleh membeli. Identifikasi pasaran sasaran berfungsi untuk menentukan ciri-ciri tertentu yang akan dimiliki oleh pelanggan ideal anda. Maklumat penyelidikan pasaran memberitahu anda di mana calon pelanggan, bagaimana mereka membuat keputusan membeli, persaingan apa yang dilakukan dan bagaimana pesaing menarik pelanggan. Dari sana, rancangan jangkauan, pemasaran dan promosi masyarakat berterusan berfungsi untuk menarik pelanggan baru dari pangkalan pasaran sasaran anda.

Elemen Strategi Penukaran

Strategi penukaran berfungsi untuk menambah nilai, mewujudkan pengalaman pelanggan yang baik dan mengubah penyemak imbas menjadi pembeli berulang. Setiap matlamat adalah elemen penting dalam strategi penukaran yang dikembangkan dengan baik. Program latihan dan pembangunan pekerja, standard perkhidmatan pelanggan yang tinggi dan strategi harga yang berbeza semuanya mendorong kadar penukaran. Dari perspektif yang lebih sempit, susun atur kedai, paparan barang dagangan dan ketersediaan inventori mempengaruhi penukaran. Bersama-sama, elemen-elemen ini mewujudkan pengalaman pelanggan yang sering menentukan sama ada pelanggan pertama atau berulang akan kembali.

Perspektif Dalam Talian

Strategi pemerolehan dan penukaran berlaku untuk perniagaan dalam talian seperti yang mempunyai kehadiran fizikal. Walaupun elemen dalam strategi pemerolehan dan penukaran adalah sama, namun, mewujudkan pengalaman pelanggan yang baik sedikit berbeza dalam persekitaran dalam talian. Pelanggan tidak akan tinggal - dan mungkin tidak kembali - jika susun atur laman web, masa dan kawalan respons - seperti sistem navigasi dan keranjang belanja - tidak mesra pengguna. Di samping itu, strategi penukaran digital perlu memperhitungkan perbezaan tahap keselesaan dan tahap kemahiran di antara pelanggan dan pelbagai medium yang digunakan pelanggan untuk menjangkau laman web anda.