Cara Mengurus Kepelbagaian Agama di Tempat Kerja

Kepelbagaian agama di tempat kerja boleh membawa banyak faedah kepada syarikat dalam bentuk sudut pandangan yang berbeza. Akan tetapi, menguruskan kepelbagaian agama di tempat kerja boleh mencabar dari sudut sumber manusia. Toleransi dan penerimaan pandangan agama sangat penting, serta dapat menampung mereka yang mungkin memerlukan cuti tambahan atau mungkin mempunyai keperluan khas yang ditentukan oleh keutamaan agama mereka. Dengan mengikuti beberapa panduan, mungkin ada tempat kerja yang diperkaya dengan kepelbagaiannya.

1

Menawarkan latihan kepada semua pekerja. Di tempat kerja yang pelbagai, akan berlaku pertembungan, ada yang mungkin tidak disengajakan. Agama adalah masalah butang panas dengan sendirinya dan apabila dua agama bertembung, hasilnya boleh menjadi buruk. Adalah mustahak untuk menawarkan latihan kepada semua pekerja dan untuk membincangkan apa yang boleh diterima dalam hal membincangkan kepercayaan di tempat kerja. Pekerja boleh berusaha memaksakan sistem kepercayaan mereka kepada orang lain tanpa menyedarinya.

2

Berikan cuti pada pekerja kerana alasan agama. Sebilangan agama menetapkan bahawa ibadah mesti dipersembahkan pada waktu-waktu tertentu dan waktu-waktu ini boleh mengganggu hari kerja. Tawarkan cuti untuk pekerja ini dan bersiaplah untuk menghadapi kritikan daripada pekerja yang tidak mempunyai kepercayaan yang sama dan merasa sedikit kerana mereka menerima layanan yang sama. Ingatkan mereka bahawa beberapa cuti keagamaan, seperti Krismas dan Paskah, biasanya ditawarkan sebagai cuti berbayar.

3

Galakkan pekerja untuk menerima perbezaan. Walaupun banyak agama secara langsung bertentangan antara satu sama lain, persamaan dapat dicapai setelah penerimaan berlaku. Pantau pekerja dan jika jelas terdapat ketidakpuasan atas masalah agama, dorong kedua pihak untuk membincangkan kepercayaan dan masalah mereka dalam lingkungan yang aman, jauh dari pekerja lain, sehingga mereka dapat saling memahami antara satu sama lain. Galakkan penemuan persamaan antara pekerja.

4

Elakkan memberi reaksi berlebihan terhadap masalah mudah yang mungkin timbul. Tempat kerja yang baru-baru ini pasti mengalami keperitan dan penting untuk merangkul perjuangan ini dan mengelakkan reaksi yang berlebihan terhadap mereka. Ingat bahawa anda tidak dapat menggembirakan semua orang sepanjang masa. Kompromi adalah bahagian penting dari kepelbagaian sejati.

5

Mengamalkan dasar tanpa toleransi untuk masalah yang teruk. Pekerja perlu mengetahui jenis tingkah laku apa yang tidak boleh ditoleransi dan tindakan itu akan diambil dengan segera sekiranya masalah antara pekerja berlaku. Sekiranya mereka telah dilatih dan dididik dengan betul mengenai dasar syarikat, tidak ada alasan untuk masalah agama yang teruk antara pekerja.