Teknik Jualan Alat

Peralatan rumah adalah barang tiket besar yang bertahan lama - julat gas boleh bertahan 15 tahun, dan peti sejuk mempunyai jangka hayat 13 tahun. Banyak pemilik rumah mengganti perkakas sebelum ia mencapai akhir hayat penggunaannya kerana mereka tidak menyukai penampilan perkakas lama, dan mereka menyedari bahawa peralatan baru lebih cekap dan inovatif. Beberapa teknik penjualan membantu perniagaan penjualan alat meyakinkan pelanggan untuk mengganti perkakas mereka dengan model baru.

Bundling

Menggabungkan peralatan bermaksud bahawa semakin banyak peralatan yang dibeli oleh pelanggan, semakin banyak wang yang dia simpan. Kedai menawarkan penjimatan apabila pelanggan membeli "bundle" - dua atau lebih peralatan - sekaligus. Seorang pelanggan dapat potongan harga sebanyak 5 peratus untuk dua peralatan, 10 peratus untuk tiga atau 15 persen untuk empat peralatan. Kedai menggerakkan inventori dan membuat keuntungan, dan pelanggan mendapat banyak tawaran.

Demonstrasi

Cara lain untuk menarik pelanggan ke kedai dan membuat permintaan untuk peralatan baru adalah dengan mengadakan demonstrasi memasak di kedai. Seorang tukang masak selebriti tempatan atau pekerja yang suka memasak yang boleh memasak menghiburkan pembeli sambil membuat makanan yang menyoroti ciri dan kelebihan dapur memasak, dapur memasak, ketuhar konveksi dan ketuhar gelombang mikro. Pada skala yang lebih kecil, kakitangan kedai menggunakan ketuhar yang diketengahkan untuk memanggang kuki atau menghidangkan ais krim dan minuman dari peti sejuk-beku unggulan.

Tambahan

Menambah nilai tambahan adalah satu lagi teknik penjualan yang berkesan. Jaminan perkhidmatan yang panjang memberikan ketenangan kepada pelanggan bahawa, setelah mereka membeli perkakas, mereka tidak perlu membayar untuk pembaikan yang tidak dijangka. Menawarkan pembiayaan yang memberi pelanggan hingga 90 hari untuk membayar barang dagangan tanpa dikenakan caj kewangan adalah peningkatan lain yang membantu staf penjualan menyelesaikan perjanjian. Menawarkan penghantaran dan penyediaan peralatan baru pelanggan secara percuma dan penyingkiran yang lama secara percuma menjadikan pembelian peralatan baru menjadi lebih mudah.

Pemasaran Dalam Talian

Seorang peniaga perkakas harus menjaga kehadiran dalam talian yang merangkumi rangkaian sosial dan e-dagang. Laman rangkaian sosial membolehkan peniaga berhubung dengan pelanggan mereka dan mempromosikan produk baru dan penjualan khas. Laman web e-dagang menangkap penjualan dari pelanggan yang lebih suka membeli-belah dalam talian. Ini juga memberikan maklumat untuk pelanggan yang suka meneliti peralatan sebelum mereka membeli.