Struktur Organisasi Berasaskan Projek

Banyak perniagaan secara semula jadi berasaskan projek, seperti pembinaan atau penggerudian minyak, tetapi syarikat lain juga dapat mengatur struktur perniagaan mereka berdasarkan projek. Beberapa syarikat mendapati bahawa struktur itu bermaksud peningkatan daya tindak, yang memungkinkan mereka menyesuaikan diri dengan cepat terhadap perubahan pasaran. Persekitaran perniagaan yang memerlukan inovasi berterusan dan pesat sangat sesuai untuk organisasi berasaskan projek. Mereka menggabungkan fleksibiliti organisasi matriks dengan fokus pada satu projek.

Struktur

Struktur organisasi berasaskan projek meminjam dari struktur berdasarkan hierarki, fungsi dan operasi. Mereka menggunakan organisasi matriks di mana fungsi penting syarikat dikekalkan dalam struktur pengurusan, sementara pekerjaan dilakukan dalam kumpulan berdasarkan projek yang memiliki struktur hierarki. Seorang pekerja boleh mempunyai satu bos untuk kerja yang berkaitan dengan projek tetapi yang lain untuk promosi dan faedah. Sebagai pemilik perniagaan, anda mungkin mempunyai beberapa kumpulan projek yang melaporkan kepada anda mengenai tugas-tugas seperti menggandakan penjualan dalam setahun atau mengurangkan kos produk sebanyak 15 peratus pada penghantaran utama berikutnya. Pada masa yang sama, anda dapat mengekalkan fungsi syarikat seperti sumber manusia di luar kumpulan projek.

Kelenturan

Kerana projek dibatasi oleh definisi masa, struktur organisasi berdasarkan projek terus berubah apabila projek berubah. Fluks berterusan ini menghasilkan peningkatan fleksibiliti dalam memberikan kerja kepada pekerja yang paling sesuai dengan tugas. Penjual biasanya merupakan sebahagian daripada bahagian penjualan dalam perniagaan yang teratur. Dalam perniagaan berasaskan projek, anda boleh memasukkannya ke dalam projek dengan jurutera dan orang operasi untuk mengetahui bagaimana produk yang mereka jual dirancang dan dihasilkan. Anda kemudian boleh menyerahkannya ke projek yang berorientasikan penjualan agar pengetahuan baru mereka dapat digunakan dengan berkesan.

Fokus

Organisasi tradisional memberi tumpuan kepada struktur hierarki, seperti kepada siapa anda melapor; soalan fungsional, seperti sifat tugas anda; dan soalan operasi, seperti kerja apa yang sepatutnya anda lakukan. Projek difokuskan pada penyelesaian dan pelaksanaan, seperti apakah projek itu melakukan apa yang seharusnya, sama ada dalam anggaran dan sama ada anda akan menyelesaikannya mengikut jadual. Tugas yang mempunyai tujuan yang jelas sesuai untuk organisasi sebagai projek. Anda dapat menyelesaikan pekerjaan dengan lebih cepat dan cekap dengan melantik pengurus projek dan mengumpulkan sekumpulan orang yang paling sesuai dengan pekerjaan tersebut.

Kekurangan

Projek mengasingkan. Pasukan projek cukup berdikari dan berorientasi untuk menyelesaikan kerja tetapi tidak ke arah berkoordinasi dengan pasukan lain atau seluruh syarikat. Melainkan jika anda menyediakan fungsi koordinasi tambahan dalam struktur organisasi, anda menghadapi risiko mempunyai banyak komponen perniagaan yang dilaksanakan dengan baik tanpa dapat disatukan dengan baik. Kesinambungan juga merupakan cabaran. Pekerja selalu bergerak, melaporkan kepada pengurus projek yang berbeza dan melakukan tugas yang berbeza. Ada yang berjaya dalam persekitaran ini, tetapi anda harus memastikan anda memberikan pekerja seperti itu kepada pasukan yang selalu berubah dan meninggalkan mereka yang lebih sesuai dengan persekitaran yang statik dalam fungsi sokongan.