Bagaimana Memulakan Syarikat Perkhidmatan Kolam Anda Sendiri

Sekiranya anda pencinta kawasan luar yang hebat dan mempunyai pengalaman membersihkan dan menyelenggara kolam renang, syarikat perkhidmatan kolam boleh menjadi perniagaan yang baik untuk bermula dari rumah. Walaupun beberapa pengalaman diperlukan untuk melakukan pekerjaan dengan baik, sedikit peralatan diperlukan dan kos permulaan boleh kurang dari $ 2,000. Beberapa negeri memerlukan syarikat perkhidmatan kolam untuk disahkan oleh jabatan kesihatan awam, jadi pastikan perniagaan anda didaftarkan dengan betul sebelum anda mula mengambil pelanggan.

1

Buat rancangan perniagaan untuk perniagaan perkhidmatan kolam anda. Buat senarai perkhidmatan yang akan anda tawarkan, bekalan yang anda perlukan dan bagaimana anda akan memasarkan diri anda. Tentukan apa yang akan anda pakar, sama ada kolam renang kompleks pangsapuri, kolam renang hotel atau kolam renang di kawasan mewah. Teliti syarikat perkhidmatan kumpulan lain di kawasan anda dan tentukan bagaimana anda dapat membezakan diri anda dengan menawarkan pengetahuan yang lebih mendalam, kadar yang lebih rendah atau faedah lain.

2

Namakan syarikat anda. Pertimbangkan senarai nama yang akan menarik minat khalayak sasaran anda. Pisahkan diri anda daripada pesaing dengan memfokuskan nama anda pada perkara yang menjadikan syarikat anda asli. Contohnya, jika pasaran sasaran anda adalah pemilik kolam yang makmur, pilih nama yang berkomunikasi dengan kelas.

3

Lesen perniagaan anda. Pergi ke dewan bandar tempatan anda dan minta kertas kerja untuk mendaftarkan perniagaan anda. Jangan mula membersihkan kolam sehingga anda mendapat lesen rasmi. Hubungi jabatan kesihatan awam anda untuk mengetahui sama ada kawasan anda memerlukan sijil khas untuk membersihkan kolam secara sah.

4

Kumpulkan peralatan dan bekalan perkhidmatan kolam. Berbelanja secara tempatan dan dalam talian untuk mendapatkan harga terbaik untuk skimmer, alat ujian air, bahan kimia pembersih, penyapu daun dan sikat untuk menggosok. Pertimbangkan untuk membeli bahan kimia secara pukal untuk harga yang lebih rendah melalui pemborong dalam talian. Amankan kenderaan yang cukup besar untuk mengangkut bekalan ke setiap tempat kerja.

5

Pasarkan perkhidmatan anda. Buat kad perniagaan untuk diberikan mengikut keperluan. Reka selebaran, brosur dan penyangkut pintu yang memproyeksikan imej syarikat anda yang akan menarik minat khalayak sasaran anda. Sekiranya keramahan adalah keahlian anda, maklumkan pada bahan pemasaran anda; jika profesionalisme atau pengalaman sesuai dengan anda, masukkan ke dalam bahan anda. Senaraikan perkhidmatan anda, termasuk bidang pengkhususan dan juga maklumat hubungan. Gantung penyangkut pintu di kawasan kejiranan yang dihuni oleh pasar sasaran anda. Lawati hotel, kompleks pangsapuri, kelab kesihatan dan sekolah secara peribadi. Jelaskan perkhidmatan anda kepada mereka dan turunkan kad nama dan risalah. Jangan takut untuk menghubungi mereka untuk menindaklanjuti setelah seminggu atau lebih. Tetap berhubung dengan bakal pelanggan sehingga walaupun mereka mempunyai syarikat perkhidmatan kolam yang mereka bekerjasama,mereka akan memikirkan anda sekiranya mereka memerlukan anda.