Makna Eksekutif Pembangunan Perniagaan

Sekiranya anda meluangkan masa di antara rakan pemilik perniagaan kecil anda, maka anda tahu bahawa mereka menyatakan visi yang serupa dengan anda: mereka ingin "mengembangkan" perniagaan mereka, walaupun dengan cara yang berbeza. Sebilangan pemilik ingin "cukup besar" untuk membayar bil mereka dan menjana pendapatan terhormat yang dapat menampung kehidupan yang selesa. Pemilik lain berusaha untuk memelihara senarai pelanggan yang panjang dan kuat yang akan membantu menjadikan mereka kaya. Dan sesekali, anda akan menemui pemilik perniagaan kecil yang menyimpan impian untuk menjalankan perniagaan global. Dan dengan teknologi masa kini, ini adalah impian yang masuk akal. Tidak kira kategori mana yang mungkin anda hadapi, atau paling dekat dengan anda, pada satu ketika anda mungkin ingin menambahkan pengarah pengembangan perniagaan kepada pasukan anda untuk membantu menjadikan visi anda menjadi fokus.

Tekankan Perkataan "Pembangunan"

Sama seperti orang yang mengaburkan batas antara penjualan dan pemasaran, begitu juga mereka mengaburkan pembahagian antara penjualan dan pengembangan perniagaan. Penjualan agak mudah: ini adalah fungsi yang mengubah petunjuk menjadi pelanggan yang membayar. Perkembangan perniagaan sering menghasilkan hasil yang sama. Bagaimanapun, apabila anda mengembangkan perniagaan, anda juga menyokong penjualan dan keuntungan.

Tetapi peranan eksekutif pengembangan perniagaan lebih luas, merangkumi "banyak aktiviti di luar fungsi penjualan" kata Hinge Marketing. "Walaupun terdapat beberapa pertindihan, kebanyakan peranan tradisional (pengembangan perniagaan) hanya terlibat dalam menutup pelanggan baru."

Sebagai contoh, banyak pemilik perniagaan kecil bergantung pada eksekutif pembangunan perniagaan untuk meningkatkan kedudukan dan pengaruh mereka dalam masyarakat. Mereka mungkin berusaha untuk menjadi "pemimpin pemikiran" dalam industri mereka. Dan mereka yang mencari profil global cukup arif untuk mengetahui bahawa menulis buku, memulakan lawatan publisiti dan memberi ucapan di acara perdagangan mungkin dapat membantu mereka merealisasikan visi mereka. Kegiatan seperti ini jelas berada di luar kedudukan kebanyakan penjualan. Tetapi mereka dapat disesuaikan dengan eksekutif pengembangan perniagaan yang tepat.

Anda mungkin mengatakan bahawa menjadi pemimpin masyarakat, pemimpin pemikiran industri dan jurucakap nasional harus membantu pemilik perniagaan kecil menjana lebih banyak penjualan. Boleh dikatakan, tidak ada pemilik perniagaan kecil yang menolak peluang penjualan tersebut. Tetapi sama seperti dalam pemasaran, strategi pemilik perniagaan harus menggunakan taktik - bukan sebaliknya.

Semua ini dikatakan, sebilangan perniagaan lebih suka memilih istilah "pengembangan perniagaan." Anda boleh mengatakan ia mempunyai makna yang lebih eksekutif; atau anda boleh mengatakan ia tidak terdengar "laku". Semantik - dan imej - penting bagi banyak pemilik perniagaan kecil, dan terutama yang berada di arena perkhidmatan profesional. (Fikirkan firma undang-undang yang memanggil anda untuk menetapkan tarikh makan siang. Adakah anda lebih bersemangat untuk bertemu dengan wakil jualan atau pengarah pengembangan perniagaan?)

Logik yang sama menyebabkan beberapa pemilik perniagaan kecil mengesampingkan potensi stigma untuk memuji pasukan pemasaran dan penjualan mereka dan mewujudkan jabatan perhubungan awam. "Perhubungan awam" juga mungkin terdengar kurang ajar daripada "pemasaran", dan kadang-kadang membayar untuk mengaburkan garis. Tera penting.

Ketahui Taktik BDE Terbaik

Pekerjaan sehari-hari eksekutif pengembangan perniagaan jelas berbeza dari satu perniagaan ke bisnis lain, didorong oleh visi dan strategi perniagaan pemiliknya. Tetapi perlu diperhatikan input Hinge Marketing, yang meminta 1.000 firma perkhidmatan profesional mana taktik pengembangan perniagaan yang mereka anggap paling berkesan. (Dan ini ditakrifkan sebagai perniagaan yang berkembang pada kadar lebih dari 20 peratus selama tiga tahun.)

Syarikat "pertumbuhan tinggi" ini sangat bergantung pada:

 • Rangkaian. Penilaian dan / atau perundingan. Demonstrasi.
 • Kit alat cadangan.
 • Penglibatan pengucapan awam.
 • Blogging video.
 • Membuat kandungan. * Memupuk prospek melalui panggilan telefon.
 • Menerbitkan catatan blog. * Menyiarkan iklan digital.

Tugas-tugas lain eksekutif pembangunan perniagaan mungkin termasuk:

 • Mengenal pasti bakal pelanggan dan membuat kajian mengenai keperluan dan kehendak mereka.
 • Membangun dan mengekalkan hubungan jangka panjang dengan pelanggan.
 • Bekerjasama dengan pasukan pemasaran dan penjualan dalam projek.
 • Bekerjasama dengan pasukan reka bentuk dan produksi untuk memastikan simetri projek cagaran pemasaran.
 • Mengikuti trend industri dan ekonomi.
 • Memberi maklum balas kepada pemilik perniagaan kecil dalam bentuk laporan, tidak hanya mengenai kejayaan tetapi juga di bidang yang memerlukan peningkatan.
 • Membantu pemilik perniagaan kecil mengkristalkan visinya, di sinilah bermulanya semua perkara baik.