Alat dan Teknik Pemasaran

Pakar pemasaran mengkaji pengumpulan dan analisis data, perilaku pengguna, penawaran dan permintaan dan aspek teknikal lain dari teori dan pelaksanaan pemasaran. Pemilik perniagaan kecil tanpa latihan ini masih boleh memanfaatkan amalan terbaik disiplin ini dengan menggunakan alat dan teknik asas untuk membantu merancang aktiviti pemasaran sebelum mereka melaksanakannya. Tinjau produk, harga, jenama dan pengedaran anda untuk membantu membuat pengiklanan, hubungan awam dan promosi yang lebih baik yang membina perniagaan anda.

Empat Ps

Pelajar pemasaran belajar tentang "Four Ps" - produk, harga, kedudukan dan tempat - dan menggunakan pengetahuan ini sepanjang kerjaya mereka. Teknik untuk menilai strategi penjualan anda memerlukan anda melakukan langkah-langkah tertentu: memeriksa produk anda untuk melihat apakah produk tersebut memenuhi permintaan pengguna; menilai harga anda untuk menentukan sama ada mengubahnya akan mempengaruhi penjualan anda; buat jenama yang jelas meletakkan anda di fikiran pengguna; dan pertimbangkan sama ada lokasi penjualan anda menyokong jenama anda dan memaksimumkan peluang pendapatan anda. Menjual produk mewah di kedai kotak besar, misalnya boleh merosakkan jenama anda. Menaikkan harga anda mungkin meningkatkan penjualan kerana pelanggan berpendapat bahawa ia mesti lebih unggul daripada persaingan.

Penyelidikan

Menyatukan sekumpulan pengguna untuk mengadakan perbincangan terus terang mengenai produk atau perkhidmatan anda, harga, kedudukan dan lokasi penjualan memberikan maklumat yang tidak ternilai. Tanyakan soalan ya-atau-tidak dan pilihan ganda semasa sesi kumpulan fokus, serta soalan terbuka yang membolehkan pelanggan memberikan maklumat sukarela yang belum anda pertimbangkan. Tanyakan kepada mereka mengapa mereka membeli produk anda, apa pendapat mereka mengenai pesaing anda dan apa yang anda boleh lakukan agar mereka lebih kerap membeli. Adakan satu atau dua perjumpaan tidak rasmi dengan enam hingga lapan pelanggan dan tawarkan minuman dan hadiah untuk masa mereka. Tinjauan tidak ternilai dalam menghasilkan data yang membantu anda memahami pelanggan dan pasaran anda. Tanyakan perbincangan terbuka semasa tinjauan telefon yang dilakukan oleh kakitangan anda atau gunakan tinjauan dalam talian yang mengumpulkan jawapan pendek atau jawapan pilihan ganda dan benar-salah.Laman web seperti SurveyMonkey membolehkan anda membuat dan menggunakan tinjauan dalam talian percuma yang menyediakan data ke desktop anda. Apa sahaja kaedah yang anda gunakan, kaji semua peserta dengan menggunakan soalan yang sama sehingga anda dapat mengetahui trend dan maklum balas yang konsisten.

Pengulangan

Pengiklanan tidak selalu mengakibatkan pengguna menghentikan apa yang mereka lakukan untuk membeli produk anda. Prinsip utama pengiklanan yang berjaya adalah bahawa pengulangan akhirnya membawa kepada penjualan. Pengguna akan membeli apabila mereka mempunyai keperluan atau dorongan, dan pengiklanan anda harus terus berusaha agar mereka siap membeli, anda akan ingat. Anggarkan kempen iklan sedemikian rupa sehingga penonton melihat iklan anda sekurang-kurangnya tiga kali. Mungkin lebih baik beriklan di dua majalah tiga kali setiap satu daripada mengiklankan di enam majalah yang berbeza sekali. Anda mungkin menjangkau lebih banyak orang yang beriklan di enam majalah, tetapi anda akan mempunyai sedikit kesan pada setiap majalah.

Penjenamaan

Syarikat yang mencipta jenama, atau imej, di pasaran meningkatkan pilihan dan kesetiaan pengguna. Sebuah jenama memberitahu pengguna bahawa produk anda mempunyai faedah tertentu, seperti kualiti, kemampuan, status atau nilai intrinsik lain. Sebilangan syarikat kasut hanya membuat kasut wanita untuk menyampaikan kepada wanita bahawa perniagaan tersebut adalah pakar dalam kategori kasut wanita. Sebilangan syarikat harga produk mereka lebih tinggi daripada purata industri sehingga mereka dapat menghantar pesanan yang berkualiti tinggi. Tanyakan kepada pekerja dan pelanggan anda apa jenama anda - jika mereka tidak dapat menjawab, anda belum meletakkan diri anda di pasaran dengan betul.

Media Sosial

Media sosial mendorong pelanggan anda untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan anda dengan mengesyorkannya kepada rakan mereka. Tambahkan butang Suka Facebook ke halaman laman web anda supaya orang ramai dapat membagikannya dengan mudah dengan rakan mereka. Buat halaman perniagaan Facebook untuk alat pemasaran yang lebih hebat daripada halaman peribadi. Halaman perniagaan membolehkan anda mengesan lebih banyak data mengenai pelanggan dan laman web anda. Twitter membolehkan anda menghantar mesej biasa kepada pelanggan dan membolehkan anda bertindak balas dengan cepat terhadap peristiwa penting.