Fungsi Excel berbanding Nombor Apple

Program spreadsheet adalah alat yang berkesan untuk perniagaan yang berjaya. Program-program ini dapat mengurangkan masa yang diperlukan untuk membuat laporan dan penyata kewangan yang digunakan untuk mengurus perniagaan dengan ketara. Sebilangan besar program spreadsheet mempunyai formula pra-instal yang disebut fungsi yang memudahkan penggunaan rumus dan perhitungan yang rumit ketika membuat spreadsheet analisis kewangan dan perniagaan. Memahami fungsi yang terdapat di Microsoft Excel dan Apple's Numbers dapat membantu pemilik perniagaan memilih antara dua program spreadsheet.

Rumusan

Fungsi adalah formula yang dikonfigurasi sebelumnya yang digunakan dalam Microsoft Excel dan Apple Numbers. Nombor Apple dikemas kini pada tahun 2009, yang meningkatkan jumlah fungsi yang tersedia. Apple Numbers 2009 mempunyai 262 fungsi dalam 10 kategori. Microsoft Excel 2010 mempunyai 400 fungsi dalam 11 kategori. Kategori untuk kedua-dua program spreadsheet merangkumi Tarikh dan Waktu, Teks, Statistik, Kewangan dan Kejuruteraan. Di Microsoft Excel, banyak fungsi dikemas kini pada tahun 2010 dan diperbaiki dengan algoritma untuk menambahkan ketepatan formula. Menggunakan fungsi dalam salah satu program memerlukan anda mengemas kini bahagian formula dengan alamat sel dan spreadsheet dan data atau nombor anda.

Perbandingan

Perbezaan antara kedua program bermula dengan jenis komputer yang digunakan. Nombor Apple dibuat khusus untuk digunakan pada komputer Mac, tetapi Microsoft Excel menawarkan versi untuk komputer Mac dan Windows. Excel menyediakan 138 fungsi lebih keseluruhan untuk digunakan dalam pengiraan yang rumit berbanding dengan Nombor Apple. Excel menyokong carta carta dan plot yang canggih yang tidak terdapat dalam Nombor Apple, tetapi carta Apple kelihatan lebih baik daripada yang dibuat menggunakan Excel. Kedua-dua program menyediakan templat untuk susun atur - Nombor Apple meminta anda memilih templat ketika pertama kali membuka program, sementara Excel tidak.

Gunakan

Nombor Apple mungkin sukar untuk disesuaikan dengan orang Excel kerana perbezaan antara muka pengguna Apple dan Microsoft Excel. Nombor tidak begitu pantas apabila fungsi penghilangan nombor menggunakan set data yang besar. Walau bagaimanapun, ini mungkin merupakan program yang lebih baik untuk pengguna hamparan santai atau di rumah. Akauntan dan pakar kewangan lain sering memilih Excel kerana fleksibiliti program dan kepantasan dalam menyelesaikan fungsi dan pengiraan yang kompleks.

Mengeksport

Kedua-dua program telah menamakan formula dan fungsi umum dengan nama yang sama, yang menjadikan eksport program Apple ke Excel mudah dan mudah. Jadual yang dibuat dalam Nombor Apple, bagaimanapun, menukar ke lembaran kerja individu di Excel ketika mengeksport antara kedua program. Apabila anda biasanya bekerja di Nombor Apple, tetapi bekerjasama dengan orang lain yang menggunakan Excel, menjadi tidak selesa untuk mengeksport jadual ke dalam lembaran kerja yang berasingan. Dengan menggunakan Excel, anda boleh membuat beberapa jadual dalam satu fail lembaran kerja.