Mengapa Perlu Perubahan Pemasaran Yang Tetap?

Terdapat banyak alasan untuk keperluan perubahan yang berterusan dalam pemasaran. Beberapa perubahan dilaksanakan sebagai hasil strategi yang tidak efektif, seperti iklan yang tidak menarik sebagaimana yang diharapkan. Perubahan lain mungkin disebabkan oleh salah mengenal pasti khalayak sasaran, yang merupakan kumpulan orang yang kemungkinan besar menggunakan produk. Kekuatan luar juga dapat mendorong perlunya perubahan strategi pemasaran. Terdapat beberapa sebab utama syarikat kecil mesti sentiasa mengubah strategi pemasaran mereka.

Mengubah Selera Pengguna

Selera pengguna sentiasa berubah. Oleh itu, syarikat kecil mesti sentiasa mengikuti jenis produk dan perkhidmatan yang dikehendaki pelanggan. Sebagai contoh, syarikat produk pengguna kecil mungkin memperkenalkan minuman baru dengan dua rasa: strawberi dan blueberry. Namun, untuk meningkatkan bahagian pasaran, mereka mungkin perlu menambahkan rasa lain yang dikehendaki pengguna. Jika tidak, pengguna mungkin mula membeli minuman lain dengan perisa ini. Begitu juga, selera pengguna berubah sehubungan dengan ciri produk, gaya, ukuran, dimensi, perkhidmatan dan elemen lain. Sebilangan besar syarikat kecil melakukan tinjauan penyelidikan pemasaran untuk mengetahui apa yang dikehendaki dan diinginkan oleh pengguna mereka.

Melawan Strategi Persaingan

Hampir mustahil bagi syarikat kecil untuk tetap berpuas hati dengan pemasaran dan pengiklanan mereka. Sebab utama ialah pesaing dapat memulai strategi pemasaran yang mencabar kedudukan syarikat kecil di pasar. Sebagai contoh, pesaing utama mungkin mencabar status syarikat kecil sebagai pemimpin berkualiti dalam industri. Mereka mungkin mengambil sejumlah jurutera dan meningkatkan kualiti produk mereka sendiri. Selepas itu, pesaing boleh mengiklankan statusnya yang berkualiti tinggi, mengambil beberapa perniagaan dari syarikat yang lebih kecil. Dalam kes ini, syarikat kecil mesti bertindak untuk memastikan pelanggannya bahawa ia tetap menjadi pemimpin berkualiti. Syarikat mungkin mula melakukan lebih banyak perbandingan iklan antara dirinya dan pesaing untuk menunjukkan keunggulan produknya.Pemilik perniagaan kecil mungkin juga perlu mengubah saluran pengedaran untuk mengikuti strategi persaingan yang berubah. Pesaing baru juga boleh menjadi ancaman kepada pangsa pasar syarikat dan kejayaan berterusan.

Kitaran Hayat Produk

Syarikat kecil juga mesti mengubah strategi pemasaran mereka dalam pelbagai peringkat kitaran hidup produk. Terdapat empat peringkat kitaran hayat produk setelah produk memasuki pasaran: pengenalan, pertumbuhan, kematangan dan penurunan. Jualan sering kali kuat semasa peringkat pengenalan dan pertumbuhan. Walau bagaimanapun, penjualan bagi kebanyakan syarikat di industri ini akhirnya perlahan apabila produk mereka mencapai tahap matang. Oleh itu, menjadi lebih sukar untuk mengekalkan pertumbuhan penjualan. Sebuah syarikat kecil mungkin terpaksa menurunkan harga pada tahap kematangan, kerana pengguna mungkin menjadi lebih sensitif terhadap harga. Sebuah syarikat mungkin juga perlu membezakan dirinya dengan lebih baik daripada pesaing untuk membuat ceruk tersendiri. Sebagai contoh, syarikat perisian komputer kecil boleh membuat ciri baru untuk produknya untuk meningkatkan penjualan. Syarikat juga mungkin mencari kegunaan baru untuk produk yang ada.

Pertimbangan

Faktor luar juga boleh memaksa syarikat kecil mengubah strategi pemasaran mereka. Pemboleh ubah luar ini mungkin termasuk pemerintah, undang-undang baru, sumber semula jadi yang terhad dan teknologi yang berubah. Sebagai contoh, undang-undang pembungkusan baru boleh memaksa pengilang kecil makan malam sejuk beku untuk menukar bungkusannya. Syarikat mungkin perlu memulakan termasuk lebih banyak perincian pemakanan. Kekurangan sumber semula jadi boleh memaksa syarikat mencari pengganti produk pembuatan. Perubahan teknologi boleh menyebabkan ketinggalan zaman beberapa produk. Pemilik perniagaan kecil mungkin perlu membuat produk lain untuk terus berniaga. Pilihan media di kalangan pengguna juga berubah, yang memaksa syarikat untuk menyesuaikan campuran iklan mereka atau kombinasi media yang mereka gunakan untuk memasarkan produk mereka.