Apa itu Margin Untung Kasar Campuran?

Pengiraan margin keuntungan menilai kesihatan kewangan dan kecekapan perniagaan kecil dan besar. Margin untung kasar, ukuran keuntungan berdasarkan penjualan dan kos barang yang dijual, adalah pengiraan margin keuntungan yang paling biasa. Kerana ia berkaitan dengan perniagaan secara keseluruhan, bagaimanapun, hanya memberikan maklumat peringkat tinggi. Pemilik perniagaan boleh menggunakan margin untung kasar campuran sebagai alat untuk membuat keputusan jabatan, barisan produk dan peringkat produk yang tepat.

Gambaran keseluruhan

Pengiraan margin untung kasar dicampur mengambil margin keuntungan kasar selangkah lagi. Pengiraan margin untung kasar berguna untuk menentukan keuntungan, menilai keseluruhan kos dan menentukan titik pulang modal perniagaan secara keseluruhan. Pengiraan margin untung kasar gabungan memberikan perincian yang anda perlukan bukan hanya untuk menentukan keuntungan dan menilai kos dan titik pulang modal untuk jabatan, barisan produk dan produk individu dalam perniagaan tetapi juga untuk membuat strategi harga yang berkesan dan membuat keputusan inventori.

Pengiraan

Mulailah dengan membuat carta untuk dua atau lebih produk yang bersaing, menggunakan "Produk," "Hasil Penjualan," "Kos Barang Dijual," "Margin Untung Kasar" dan "Untung Kasar" sebagai label lajur. Masukkan nama produk dan jumlah hasil penjualan dalam jangka masa tertentu. Hitung dan masukkan kos barang yang dijual - kos inventori dikurangkan sebarang potongan vendor ditambah perbelanjaan buruh jualan. Bagilah kos barang yang dijual dengan jumlah hasil penjualan untuk mendapatkan margin keuntungan kasar. Akhir sekali, kalikan margin keuntungan kasar dengan jumlah hasil jualan untuk mendapatkan jumlah keuntungan kasar untuk setiap produk. Hitung margin keuntungan kasar campuran untuk kumpulan dengan menambahkan jumlah untuk semua pendapatan penjualan dan jumlah keuntungan kasar dan kemudian bahagikan jumlah keuntungan kasar dengan jumlah hasil penjualan.Buat carta yang berasingan dan ikuti proses yang sama untuk mengira margin keuntungan kasar campuran untuk dua atau lebih barisan produk dan / atau jabatan.

Kaji semula

Analisis data dimulakan dengan mengkaji setiap carta yang dibuat untuk mendapatkan gambaran keseluruhan data yang terdapat di dalamnya. Oleh kerana prosesnya dimulakan dengan mengira maklumat untuk dua atau lebih jabatan, barisan produk atau produk yang terpisah, anda boleh, sebagai contoh, dapat mengetahui dengan menyemak carta jabatan mana yang menghasilkan pendapatan paling banyak atau paling sedikit, lini produk mana yang paling tinggi margin keuntungan atau produk mana yang mempunyai kos penjualan barang tertinggi. Margin keuntungan campuran itu sendiri dapat menandakan perlunya analisis lebih lanjut dan membuat keputusan.

Analisis dan Membuat Keputusan

Membuat keputusan menjadi lebih sukar dengan maklumat yang diberikan oleh pengiraan margin keuntungan kasar. Anggap, sebagai contoh, pengiraan margin kasar dicampur fokus pada empat produk yang bersaing. Walaupun produk dengan margin keuntungan terendah menurunkan margin keuntungan campuran untuk kumpulan, item yang anda tidak boleh menghentikannya. Keputusan mengenai produk margin rendah boleh merangkumi pemotongan kos, mungkin dengan berunding dengan vendor untuk mendapatkan potongan yang lebih besar. Anda boleh berusaha meningkatkan penjualan produk margin rendah dengan memaparkannya di sebelah produk margin tinggi, seperti memaparkan blaus dan selendang bersama-sama atau meletakkan gambar di menu yang merangkumi pencuci mulut dengan makanan. Sekiranya produk itu tidak penting,pengiraan juga dapat memberitahu anda sama ada menaikkan harga item adalah pilihan atau jika menghentikan produk dengan margin rendah adalah yang terbaik untuk margin keuntungan kumpulan secara keseluruhan.