Apa maksud Garis Perdagangan Perniagaan?

Garis perdagangan perniagaan adalah kredit yang diberikan kepada perniagaan oleh vendor mereka, di mana perniagaan tersebut menerima barang atau perkhidmatan yang mana ia setuju untuk membayar di kemudian hari. Perniagaan mungkin mempunyai hubungan dagang dengan banyak vendor yang berbeza, dan mereka biasanya bersetuju untuk membayar 30, 60 atau 90 hari setelah penerimaan barang dan perkhidmatan.

Bagaimana Garis Perdagangan Dibentuk

Garis perdagangan sering terjalin antara perniagaan dan vendor, berbanding dengan garis kredit yang ditawarkan oleh bank. Sebagai contoh, kedai bekalan bangunan mungkin memesan beberapa palet kayu pinus dan bersetuju untuk membayar kilang kayu 30 hari selepas penerimaan. Ini membolehkan pemilik perniagaan menjual kayu dan membayar kos stoknya daripada hasil penjualan. Seorang vendor boleh menarik laporan kredit syarikat untuk memutuskan apakah itu dapat dipercaya sebelum memperluas jalur perdagangan, dan dalam beberapa kes dapat meninjau laporan kredit peribadi pemilik usaha kecil, terutama jika kredit perniagaan belum dibuat.

Yang Menggunakan Talian Perdagangan

Tidak semua perniagaan kecil menggunakan kredit. Tetapi tiga perlima perniagaan kecil yang menggunakan kredit menggunakan jalur kredit perdagangan, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil AS. Perniagaan yang menggunakan kredit perdagangan cenderung memiliki banyak aset dan kecairan, atau akses kepada wang tunai, tetapi banyak juga yang mempunyai hutang lebih banyak daripada syarikat yang tidak menggunakan kredit. Pembinaan dan pembuatan adalah dua industri yang cenderung menggunakan kredit.

Kesan terhadap Skor Kredit

Menggunakan jalur perdagangan dapat membantu perniagaan membina kredit kerana pinjamannya kerap dan perputarannya cepat. Mereka juga dapat membantu membina pengalaman kredit positif dengan pantas. Namun, kerana vendor tidak diwajibkan untuk melaporkan pengalaman kredit dengan perniagaan kepada mana-mana agensi pelaporan, perniagaan boleh menghabiskan bertahun-tahun untuk membuat rekod kredit positif yang tidak pernah muncul dalam laporan kredit. Sekiranya boleh, tentukan jalur perdagangan dengan syarikat yang melaporkan secara berkala. Tidak seperti skor kredit individu, skor kredit perniagaan berkisar antara 1 hingga 100; 75 dianggap skor yang sangat baik.

Garis Kredit Berpengalaman

Terdapat banyak syarikat dalam talian yang menjanjikan untuk menjual barisan perdagangan. Sebilangan besar ini menjual barisan perdagangan "berpengalaman". Sekiranya syarikat anda mempunyai kredit yang rendah atau sedikit, anda boleh, dengan harga beberapa ratus atau beberapa ribu dolar, perniagaan anda dihidupkan ke akaun seseorang yang telah mendapat kredit yang baik. Ini membolehkan pemilik perniagaan baru nampaknya mempunyai kelayakan kredit yang lebih tinggi daripada yang mereka buat sendiri. Walaupun kredit berpengalaman adalah sah, ia dapat membuat pemilik perniagaan lebih mahal daripada mendapatkan kredit mereka sendiri dengan kadar faedah yang lebih tinggi, menurut agensi pelaporan kredit Experian. Ini juga merupakan cara mudah bagi seseorang yang tidak berpengalaman dalam menguruskan kredit untuk menghadapi masalah kewangan.