Cara Mengakui Kematian dalam Surat Perniagaan

Apabila rakan sekerja atau rakan sekerja kehilangan ahli keluarga atau rakan terdekat, adalah amalan perniagaan yang baik untuk menulis surat yang mengakui kematian dan mengucapkan takziah. Surat ini membersihkan udara di antara anda kerana mengakui bahawa anda menyedari kehilangan rakan sekerja anda. Tulis surat ini dengan berhati-hati dan bijaksana untuk menyampaikan ucapan takziah yang sensitif.

Memformat

Surat takziah yang mengakui kematian tidak semestinya formal seperti kebanyakan jenis surat perniagaan lain, terutama untuk rakan sekerja yang dekat dengan Anda. Kecuali anda menghantarnya kepada orang yang jauh lebih tinggi dari anda atau yang tidak mempunyai hubungan peribadi dengan anda, tuliskan nota itu dengan kemas dengan menggunakan kad nota berkelas. Tarikh surat di bahagian atas dan mulakan dengan "Sayang" dan nama depan orang itu. Sekiranya surat itu ditujukan kepada rakan perniagaan dengan siapa anda hanya mempunyai hubungan kerja, ketikkannya dan cetaklah di atas kop surat perniagaan atau kertas mewah lain, hubungi orang tersebut dengan "Sayang" dan nama yang akan anda gunakan ketika menyambutnya secara langsung.

Mengakui Kematian

Mulakan surat itu dengan terus sampai ke titik dan mengakui kematian orang yang disayangi orang itu. Gunakan kalimat pembuka seperti, "Saya sedih mendengar bahawa saudaramu Don meninggal dunia minggu lalu." Pada masa-masa kesedihan, orang sering tidak mempunyai tenaga mental atau kesabaran untuk melewati surat-surat panjang yang penuh dengan kebaikan, jadi peka dengan hal ini dengan menjaga surat itu ringkas dan tepat.

Sebutkan kualiti yang baik

Luangkan sekurang-kurangnya satu ayat untuk menulis tentang berapa banyak orang yang akan meninggal dunia. Sekiranya anda pernah berjumpa dengannya, bincangkan tentang sifat-sifat baik yang anda perhatikan atau sebutkan beberapa kenangan yang anda miliki dari masa anda bersama. Sekiranya anda tidak bertemu dengannya tetapi pernah mendengar orang lain membicarakannya, sebutkan beberapa sifat yang anda dengar dia miliki.

Menawarkan Simpati

Tutup surat dengan mengucapkan simpati dan takziah. Sekiranya anda menghantar sesuatu dengan surat itu, sebutkan juga. Sebagai contoh, anda mungkin menulis, "Terimalah bunga yang saya kirim sebagai ungkapan simpati saya." Sekiranya anda mengenali keluarga rakan niaga, sebutkan juga anggota yang masih ada dalam surat anda. Contohnya, anda boleh mengatakan, "Tolong sampaikan ucapan takziah kepada Margie, Alicia dan seluruh keluarga anda."