Cara Mengubah Paksi Histogram di Matlab

Histogram Matlab menunjukkan sebaran data yang dikelompokkan menjadi selang biasa yang disebut tong sampah. Matlab mempunyai fungsi yang telah ditentukan untuk membuat histogram dalam sistem koordinat Cartesian atau polar. Setelah membuat histogram, anda boleh berinteraksi dengan sifatnya melalui Penyunting Harta grafik, yang dapat diakses di Penyemak Imbas Ruang Kerja di desktop Matlab, atau anda boleh memasukkan kod di Jendela Perintah. Matlab secara automatik membuat sumbu untuk histogram dan mengubah saiznya semasa anda mengubah ukuran graf, tetapi anda juga mempunyai pilihan untuk menukar paksi secara manual.

1

Buat fungsi dengan menentukan pemboleh ubah x dan y. Contohnya, taip “x = 1: 100;” dan "y = exp (x);" - tanpa tanda petik di sini dan di seluruh - menekan "Enter" selepas setiap perintah. Ketik "hist (y)" dan tekan "Enter" untuk membuat histogram fungsi.

2

Klik "Lihat" di bar menu tetingkap histogram yang terbuka. Klik "Penyunting Properti" dan, apabila tetingkap Pengarang Properti terbuka, klik "Lebih Banyak Properties."

3

Klik "Posisi" untuk mengubah penempatan sumbu histogram. Klik ikon tangan di bar alat dan seret paksi di mana anda mahu.

4

Klik "XLim" atau "YLim" untuk menetapkan had pada paksi x atau y. Apabila tetingkap editor dibuka, masukkan julat untuk "XLim" atau "YLim." Sebagai contoh, untuk menunjukkan paksi x untuk nilai hanya antara 15 dan 20, ketik "15 20" di sebelah "XLim" dan klik "OK."

5

Klik "ActivePositionProperty" untuk mengkonfigurasi bagaimana Matlab mengubah ukuran paksi grafik anda semasa anda menambah atau mengeluarkan komponen. Klik "OuterPosition" untuk menggunakan sempadan terluar sebagai rujukan ukuran automatik. Tetapan ini akan menyebabkan Matlab selalu menunjukkan teks dan format di sekitar grafik anda semasa anda mengubah saiznya.

6

Klik "Posisi" di tetingkap "ActivePositionProperty" jika anda lebih suka menggunakan sempadan dalam sebagai rujukan semasa mengubah ukuran. Tetapan ini akan menjepit objek di bahagian paksi anda yang terletak di luar tetingkap grafik.