Kelebihan Syarikat Inovasi

Syarikat inovasi adalah syarikat yang sering memimpin dengan kemajuan teknologi baru yang terus memajukan pasaran pengguna yang ada dan mendorong pertumbuhan ekonomi. Syarikat-syarikat seperti Apple dan Google terus menerus mentakrifkan dunia teknologi dan maklumat sedemikian rupa sehingga pengaruhnya, kadang-kadang, sangat besar. Syarikat yang menjadikan inovasi sebagai fokus utama mereka dapat memposisikan diri untuk menonjol di khalayak ramai dan mendapat keuntungan yang besar. Perniagaan kecil yang memimpin dalam mengembangkan inovasi, seperti yang dilakukan Apple pada tahun 1980-an, dapat memposisikan diri untuk pertumbuhan dan kepemimpinan industri di masa depan.

Kreativiti

Syarikat inovasi pada amnya menggunakan sebilangan besar individu kreatif dan kompeten yang bukan sahaja dapat memperkenalkan produk baru, tetapi juga dapat menyelesaikannya. Syarikat inovasi sering menggunakan sebilangan besar orang yang mengawasi semua peringkat pengembangan produk dan memastikan kejayaan produk di pasaran melalui proses konseptualisasi, reka bentuk dan pelaksanaan yang menghasilkan produk siap yang sangat diinginkan oleh pengguna. Untuk perniagaan kecil yang ingin menonjol di khalayak ramai, mencari dan mengambil bakat paling kreatif mungkin adalah mustahak untuk berjaya.

Kepimpinan

Kreativiti yang dipamerkan oleh syarikat inovasi sering meletakkan mereka dalam kedudukan kepimpinan dalam industri masing-masing. Apple, sebagai contoh, kerap membuat berita untuk inovasi terbarunya yang secara amnya meletakkan batasan untuk produk serupa lain yang kemudian dikembangkan oleh syarikat lain yang berusaha untuk berjaya. Pada masa syarikat-syarikat ini akhirnya berjaya mengejar ketinggalan, Apple dan syarikat-syarikat lain yang mengambil peranan kepemimpinan pada umumnya telah membuat produk inovatif lain untuk sekali lagi memimpin jalan. Walaupun perniagaan kecil pada umumnya tidak mampu mengambil peranan kepemimpinan seperti ini sejak awal, mereka dapat mengembangkan reputasi mereka dan melakukannya sepanjang masa, satu produk pada satu masa.

Pengalaman

Syarikat inovasi juga mempunyai kelebihan pengalaman di pihak mereka. Mereka biasanya membuat proses pengembangan produk menjadi sains tepat yang dapat diulang berulang kali. Keupayaan mereka untuk mengulangi proses ini dengan kecekapan secara amnya membezakannya daripada syarikat lain yang pertama kali mencipta produk baru. Bagi perniagaan kecil ini biasanya melibatkan banyak percubaan dan kesilapan.

Pengecaman Nama

Oleh kerana mereka adalah pemimpin dalam industri masing-masing, syarikat inovasi pada umumnya tidak perlu melakukan lebih banyak iklan atau penjenamaan untuk menangkap pasaran sasaran mereka. Sebagai gantinya, nama mereka sahaja mempunyai berat badan yang besar dalam industri mereka dan orang ramai menunggu produk mereka memasuki pasaran. Pengiktirafan nama mereka secara amnya membezakan mereka daripada syarikat lain di pasaran, yang bermaksud bahawa mereka perlu melakukan sedikit untuk mempromosikan produk mereka. Ini mungkin salah satu perkara yang lebih sukar untuk ditubuhkan oleh perniagaan kecil. Namun, dengan hanya satu produk yang benar-benar inovatif, syarikat-syarikat ini juga dapat mulai mengukir pasaran mereka dan memperoleh pengiktirafan jenis yang sama.