Apakah Untung Kasar Positif & Kerugian Bersih?

Pemilik perniagaan bergantung pada tiga penyata kewangan utama yang memberikan maklumat mengenai kesihatan perniagaan. Neraca, penyata aliran tunai dan penyata pendapatan memberitahu pemilik berapa banyak perbelanjaan, pendapatan dan pelaburan syarikat. Salah satu penyata ini, penyata pendapatan, memberitahu pemilik berapa banyak keuntungan dan kerugian yang dihasilkan oleh perniagaan.

Keuntungan Kasar Positif

Salah satu pengiraan terpenting yang ditunjukkan oleh penyata pendapatan adalah keuntungan kasar. Keuntungan kasar dikira dengan mengurangkan jumlah kos langsung perniagaan - juga disebut kos barang yang dijual - dari hasil penjualan. Nombor ini boleh menjadi positif, negatif, atau neutral (bermaksud, sifar). Perniagaan yang berjaya hampir selalu melihat bilangan positif di sini. Keuntungan kasar ini membiayai perbelanjaan lain, seperti kos overhed dan cukai pendapatan.

Kerugian Bersih

Perniagaan baru atau perniagaan yang gagal mungkin tidak mendapat cukup pendapatan untuk menampung kos barang yang dijual, overhead atau cukai pendapatan. Apabila ini berlaku, perniagaan mengalami kerugian bersih, dan ia dikira dengan mengurangkan jumlah perbelanjaan dan cukai pendapatan dari keuntungan kasar. Apabila angka ini positif, itu adalah keuntungan bersih, tetapi apabila kerugian, itu adalah kerugian bersih. Sekiranya syarikat mengalami kerugian bersih, penambahbaikan mesti dilakukan.

Apa maksudnya

Apabila syarikat mempunyai keuntungan operasi kasar tetapi mengalami kerugian bersih terdapat pelbagai kemungkinan. Kemungkinan pertama ialah kos overhead perniagaan mencecah potensi keuntungan; ini adalah alasan yang sering disebut mengapa syarikat mengurangkan perbelanjaan dengan memberhentikan pekerja. Sebagai alternatif, penjualan mungkin melambat, atau syarikat mungkin membayar lebih banyak wang untuk bahan untuk membuat produknya, sehingga meningkatkan biaya barang yang dijual. Untuk mengekalkan atau meningkatkan keuntungan, perniagaan berusaha memaksimumkan sumber mereka sambil membuang sisa tanpa merosakkan kualiti produk.

Meneliti Trend

Salah satu cara untuk menentukan sama ada syarikat sihat dan berkembang adalah dengan menganalisis keuntungan kasar dan kerugian bersih dari masa ke masa. Perlu diingat bahawa peningkatan pendapatan dengan kerap bermaksud perbelanjaan meningkat pada masa yang sama, dan itu tidak semestinya syarikat beroperasi dengan tidak cekap. Sebaik-baiknya, keuntungan kasar harus meningkat sementara kerugian bersih menurun. Apabila ini berlaku, syarikat dengan idealnya akan melabur lebih banyak dalam produknya - dan orang-orangnya.