Cara Terbaik Menjana Wang Dengan Lesen Harta Tanah

Memperoleh komisen yang menguntungkan untuk penjualan rumah, keluasan atau harta komersial adalah daya tarikan yang cukup untuk menarik wajah baru ke dalam industri penjualan harta tanah setiap tahun. Ejen baru melaburkan sejumlah besar dalam program latihan, yuran ujian, yuran pelesenan dan keahlian berbilang senarai sebelum menandatangani dengan broker. Ejen bekerja di bawah pengawasan broker harta tanah. Walaupun permintaan ekonomi dan perumahan berperanan dalam kejayaan anda, ada cara untuk meningkatkan peluang anda menjana wang dalam perniagaan ini.

Prospek Membayar

Anda tidak boleh bergantung pada penghantaran broker yang berjaya. Sebagai ejen bebas, anda berniaga sendiri. Kaedah terbaik untuk mencari petunjuk adalah melalui mencari. Prospek tidak perlu menelan belanja yang besar, tetapi perlu membuat anda menghubungi sebanyak mungkin pelanggan yang berpotensi.

Memanggil senarai yang sudah habis masa berlakunya, mengetuk pintu hanya untuk memperkenalkan diri dan meninggalkan kad nama, dan membuat panggilan dingin dari senarai nama semuanya berada di bawah payung mencari. Secara aktif mencari kenalan dan hubungan. Jangan berpuas hati dengan memakai tanda nama anda dan menunggu seseorang berjalan melalui pintu ketika tiba masanya di broker.

Mengkhususkan diri dengan Pembeli atau Penjual

Sebilangan besar pelanggan mahukan nasihat dan perwakilan. Anda boleh memilih untuk mewakili pembeli dan penjual pada awal kerjaya harta tanah anda, tetapi setelah mengembangkan pelanggan, anda dapat membina reputasi profesional anda dengan memilih untuk mewakili satu atau yang lain. Dengan mengkhususkan diri dalam satu bidang perwakilan, calon pelanggan cenderung untuk mempersoalkan komitmen anda. Pasarkan diri anda sebagai ejen pembeli atau ejen penjual untuk meningkatkan kredibiliti anda

Perniagaan Rujukan Harta Tanah

Beberapa ejen harta tanah membuat kerjaya merujuk pelanggan yang berpindah ke ejen di komuniti lain. Sebagai faedah untuk membayar yuran persatuan pelbagai senarai dan profesional yang mahal itu, ejen mempunyai akses ke pangkalan data harta tanah yang menyenaraikan butiran perniagaan ejen lain.

Maklumat yang tersedia merangkumi jenis ejen hartanah yang biasanya dijual, sama ada mereka mewakili pembeli secara eksklusif, dan sama ada mereka telah menjalankan lembaga harta tanah tempatan atau negeri. Setelah memadankan pembeli dengan ejen yang sesuai, anda akan menerima sebahagian daripada komisen penjualan, biasanya sekitar 30 peratus. Perniagaan rujukan berkembang dari masa ke masa dan boleh menguntungkan bagi ejen yang mengembangkan reputasi sebagai pemadanan ejen yang tepat dengan pembeli yang tepat.

Ketik FSBO Market

Apabila pemilik rumah melekatkan tanda jual oleh pemilik (FSBO) di halaman depan, biasanya untuk mengelakkan pembayaran yuran komisen harta tanah. Itu dapat difahami, tetapi dalam beberapa minggu, pemilik rumah mendapati bahawa memasarkan harta itu mahal dan sukar untuk menentukan sama ada bakal pembeli serius atau apakah kewangan mereka teratur. Banyak ejen tidak berurusan dengan FSBO, tetapi ejen yang benar-benar meningkatkan komisen mereka.

Tawarkan pemilik rumah kit penjualan percuma dengan petua menjual atau tanyakan apakah anda dapat menunjukkan rumah tersebut kepada bakal pembeli untuk komisen satu kali pembeli. Dengan membuka saluran komunikasi dengan berkesan, pemilik rumah lebih cenderung memilih anda untuk menyenaraikan rumah tersebut sekiranya usaha FSBOnya tidak berjalan lancar.

Melangkah ke Status Broker

Anda boleh kekal sebagai ejen harta tanah bebas selagi anda mahukan, tetapi dengan mengkaji dan lulus ujian broker, anda bebas untuk membuka pejabat harta tanah anda sendiri dan mengumpulkan komisen daripada ejen yang bekerja di luar broker anda . Sebilangan besar negeri memerlukan ejen baru untuk meletakkan lesen mereka dengan broker harta tanah yang diperakui sekurang-kurangnya dua atau tiga tahun. Selepas itu, ejen boleh mendapatkan lesen brokernya sendiri. Oleh kerana broker mengambil purata 20 hingga 50 peratus daripada semua yuran komisen yang diperolehi oleh ejen, menjadi broker menawarkan ganjaran kewangan yang berbeza.

Reputasi Anda Yang Penting

Reputasi profesional anda semestinya sempurna. Pelanggan mahukan ejen yang boleh dipercayai, jujur, berpengetahuan dan berdaya saing. Reputasi yang dibina berdasarkan integriti dan tahap kejayaan yang tinggi akan memberi perkhidmatan yang baik kepada anda sepanjang karier harta tanah anda. Komunikasi berterusan dengan pelanggan, penglibatan dalam acara komuniti dan senarai pelanggan berpuas hati yang terus berkembang adalah cara yang mantap, tetapi pasti, untuk menjadikan diri anda sebagai ejen yang boleh dipercayai yang bersedia berusaha lebih jauh. Semakin besar reputasi anda, semakin besar kemungkinan anda menjana wang dalam perniagaan harta tanah.