Cara Membuat Invois dengan Butang Pembayaran Kad Kredit

Membuat invois pelanggan dalam talian dengan butang pembayaran kad kredit membantu mereka membayar anda lebih cepat. Anda akan menerima pembayaran invois sebaik sahaja pelanggan membayar. Setiap perkhidmatan ini mengenakan bayaran. Dalam banyak keadaan, kos yuran diimbangi oleh kelajuan pembayaran anda. Banyak pilihan menerima pembayaran dari kad kredit utama. PayPal menawarkan pilihan tambahan kepada pelanggan untuk membayar menggunakan akaun PayPal mereka.

PayPal

1

Pergi ke PayPal, paypal.com. Sekiranya anda belum mempunyai akaun PayPal, klik pautan "Daftar" di bahagian bawah bahagian "Log masuk akaun" halaman. Klik butang "Mulakan" yang sesuai dengan akaun perdana percuma atau akaun perniagaan percuma. Ikuti arahan di skrin untuk menyediakan akaun.

2

Masukkan alamat e-mel dan kata laluan PayPal anda di bahagian "Log masuk akaun" di sebelah kiri halaman utama. Klik butang "Log masuk".

3

Klik tab "Minta wang". Klik butang "Buat faktur" di halaman "Minta uang". Ikuti arahan di skrin untuk melengkapkan invois.

4

Klik butang "Pratonton" di bahagian bawah halaman "Buat invois". Semak ketepatan invois.

5

Klik butang "Edit" untuk kembali ke halaman "Buat faktur" jika Anda perlu membuat perubahan.

6

Klik butang "Kirim" untuk mengirim faktur kepada pelanggan anda jika faktur dapat diterima. Pelanggan anda akan menerima invois dengan butang "Bayar invoice".

Penyelesaian Bil Buku Pantas

1

Buka Buku Pantas. Klik "Pelanggan" di menu atas dan pilih "Buat faktur" dari menu drop-down. Pilih "Pekerjaan pelanggan" di sudut kiri atas tetingkap "Buat invois". Ikuti arahan di skrin untuk melengkapkan invois.

2

Klik butang "Kirim" di menu atas tetingkap "Buat faktur" dan pilih "Faktur e-mel" dari menu tarik-turun. Pilih butang radio "E-mel" dalam dialog "Kirim faktur". Lengkapkan maklumat yang diminta yang relevan.

3

Tandai kotak "Benarkan pembayaran dalam talian" dalam dialog "Kirim invois". Sekiranya ini pertama kalinya anda menerima pembayaran dalam talian, QuickBooks akan membuka tetingkap dialog dan memandu anda melalui proses penyiapan.

4

Klik butang "Kirim sekarang" untuk mengirim faktur kepada pelanggan anda. QuickBooks kemudian membuka dialog "Kirim invois ke pusat akaun pelanggan". Pilih "Kirim sekarang ke pusat akaun pelanggan." Klik butang "OK" untuk memberitahu QuickBooks bahawa anda mengharapkan pembayaran dalam talian dari pelanggan. Pelanggan anda akan menerima invois dalam bentuk PDF yang dilampirkan pada e-mel dengan butang "Bayar dalam talian".

Bayaran Mudah

1

Pergi ke PaySimple, paysimple.com. Sekiranya anda belum mempunyai akaun PaySimple, klik butang "Daftar sekarang" di sudut kanan atas. Klik butang "Daftar" di bawah "PaySimplePro" atau "InvoiceSimply," sesuai dengan pilihan anda. Ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan proses pendaftaran.

2

Pergi ke PaySimple, paysimple.com. Klik pautan "Log masuk pelanggan" di sudut kanan atas. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda. Klik “invois di menu sebelah kiri.

3

Klik "Kirim invois baru" di bahagian atas halaman "Faktur". Lengkapkan semua maklumat yang berkaitan dan klik butang "Kirim invois" di sudut kanan bawah.

4

Klik butang "Kirim faktur" di halaman "Pilih pilihan kirim invois". Pelanggan anda akan menerima invois dengan butang "Klik di sini" di mana mereka dapat membayar invois.