Cara Mengisi semula Kartrij Mesin Salin

Dalam perniagaan, perbelanjaan untuk keperluan pejabat, seperti kertas pencetak dan toner mesin salin, cenderung meningkat dengan cepat. Sekiranya perniagaan anda banyak menggunakan mesin fotokopi, anda mungkin perlu mengganti kartrij toner secara berkala. Bergantung pada model mesin fotokopi anda, harga kartrij toner baru antara $ 25 hingga lebih dari $ 100. Kos isi semula kartrij berharga lebih rendah, dan satu kit biasanya membolehkan anda mengisi semula kartrij beberapa kali.

1

Tutup kawasan kerja anda dengan tuala kertas atau kain lap untuk mengelakkan kesan noda dari toner.

2

Keluarkan kartrij toner dari mesin fotokopi.

3

Cari lubang isi semula pada kartrij toner anda. Lubang pengisian semula biasanya terdapat di bahagian bawah kartrij. Anda mungkin perlu membuka penutup muka untuk mencapainya. Sekiranya kartrij anda tidak mempunyai lubang pengisian semula, gunakan alat pembakar yang disertakan dengan alat pengisian semula untuk membuatnya. Lokasi lubang bergantung pada model kartrij anda. Alat pengisian semula anda akan memberi tahu anda di mana membuat lubang.

4

Tanggalkan plag atau penutup dari lubang isi semula, jika ada. Letakkan penutup pada tuala kertas.

5

Buka botol pengganti toner. Pasang cerat tuangkan ke botol untuk membuat pengisian semula lebih mudah. Sebilangan besar alat pengisian semula termasuk corong tuang.

6

Tekan tuang tuangkan ke lubang pengisian. Ketuk sisi botol toner untuk melepaskan toner ke dalam kartrij. Setelah mengisi semula, goncangkan kartrij secara perlahan untuk mengedarkan toner secara merata.

7

Pasang semula penutup lubang pengisian semula, jika berkenaan. Sekiranya anda menggunakan alat bakar untuk membuat lubang, tutup lubang dengan pita aluminium.