Masalah Kewangan dalam Perniagaan

Perniagaan, seperti orang, perlu mengurus wang mereka dengan berhati-hati agar tidak meletakkan diri mereka dalam masalah kewangan yang sukar. Kejutan memang berlaku, mulai dari yang janggal tetapi agak kecil "Saya tinggalkan dompet saya di rumah" hingga yang lebih besar "Saya mempunyai bil yang besar dan tidak mempunyai wang untuk membayarnya." Ketahui jenis masalah kewangan dalam perniagaan yang boleh mempengaruhi operasi anda.

Masalah Aliran Tunai

Mungkin masalah kewangan yang paling biasa dihadapi perniagaan adalah kehabisan wang, atau lebih tepatnya, kehabisan wang. Anda mungkin menantikan tahun yang sangat menguntungkan dengan banyak pelanggan baru dan perniagaan berulang dalam campuran, tetapi jika pelanggan tersebut belum membayar pesanan anda, anda mungkin mendapati diri anda tanpa wang tunai siap untuk membayar bil anda apabila tiba masanya . Mengekalkan aliran tunai yang dapat dilaksanakan untuk perniagaan anda adalah aspek penting dalam pengurusan kewangan - terutamanya apabila tarikh pembayaran cukai gaji tiba.

Corak Kitaran dalam Perniagaan

Tidak kira seberapa kuat perniagaan anda, pasti ada masa-masa ketika perniagaan ini menjadi perlahan, dan input kewangan anda juga perlahan. Kelambatan selalunya senang dijangkakan dan berkaitan dengan kalendar. Kedai di pantai akan mempunyai musim panas yang sibuk dan musim sejuk yang lebih perlahan, misalnya, sementara sebuah kedai mainan dapat menjangkakan musim sejuk yang sibuk untuk percutian.

Anda juga akan menghadapi perbelanjaan berkala secara berkala. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai bil cukai suku tahunan yang perlu dibayar setiap beberapa bulan atau pembayaran insurans setengah tahunan.

Mengharapkan sesuatu yang tidak dijangka

Tidak semua masalah kewangan mudah diramalkan. Kejadian semula jadi yang tidak dijangka seperti ribut, banjir atau kebakaran, bersama dengan gangguan yang disebabkan oleh manusia seperti demonstrasi atau boikot, juga boleh melancarkan pengurusan kewangan anda. Antara perkara yang secara tidak dijangka dapat mempengaruhi kewangan perniagaan anda adalah:

  • Tuntutan Tuntutan : Pelanggan, pembekal atau orang lain yang tidak berpuas hati yang (wajar atau tidak) merasa dianiaya oleh syarikat anda boleh mengemukakan tuntutan yang boleh menyebabkan kos yang tidak dijangka dan sering berlarutan baik dari segi wang dan masa.
  • Aduan : Seperti tuntutan mahkamah, aduan kepada agensi pengawalseliaan atau bahkan tinjauan negatif di laman web seperti Yelp atau TravelAdvisor tiba-tiba dapat membuat anda berebut-rebut untuk memperbaiki kerosakan reputasi perniagaan anda, prospek yang dapat mengakibatkan beban kewangan yang tidak dijangka.
  • Kerosakan : Banjir, kebakaran, rusuhan, seluar elektrik, mesin yang rosak dan pelbagai masalah lain boleh timbul yang berpotensi membawa kepada perbelanjaan yang besar atau menghapuskan perniagaan sepenuhnya.
  • Jenayah : Pergolakan berlaku, seperti rompakan - misalnya ketika membawa resit perniagaan ke bank. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jenayah siber semakin melanda perniagaan, baik yang besar maupun yang kecil. Sekiranya anda menjadi mangsa ransomware - virus yang mematikan fail komputer anda sehingga anda membayar wang tebusan yang cukup besar - seluruh perniagaan anda dapat berhenti sementara anda menghadapi situasi tersebut.
  • Kejayaan : Mungkin ada terlalu banyak kebaikan. Sekiranya perniagaan anda tiba-tiba berkembang, anda mungkin menghadapi masalah perbelanjaan yang tidak dirancang untuk kakitangan baru, peralatan baru, kemudahan yang diperluas dan sebagainya. Sudah tentu bukan masalah yang buruk, tetapi ia masih boleh membebani kewangan anda.

Cuba Rancang Ke Depan

Semua perniagaan menghadapi masalah kewangan cepat atau lambat. Sebaik-baiknya lakukan apa yang anda mampu untuk mengurangkannya dengan beberapa perancangan lanjutan. Khususnya, strategi ini dapat membantu mewujudkan zon penyangga kewangan:

  • Garis Kredit : Bekerja dengan bank anda atau sumber kewangan lain untuk mewujudkan akses kepada kredit jauh sebelum anda memerlukannya. Dengan begitu, sekiranya keperluan untuk memasukkan wang tunai tiba-tiba timbul, anda akan mempunyai sumber kredit yang sedia ada.
  • Insurans : Seperti yang dinyatakan di atas, perkara buruk boleh berlaku. Kos yang boleh diramalkan untuk insurans perniagaan seluas mungkin lebih baik daripada mempertaruhkan kos yang tidak dapat diramalkan dari sesuatu yang tidak kena dengan perniagaan anda.
  • Urus Aliran Tunai Anda : Buat proses untuk menangani pembayaran tertunggak. Sekiranya anda berhutang, mungkin perlu mengambil langkah untuk mengumpulkannya b