Apakah Teknik Persuasif Utama yang Digunakan dalam Iklan Pengguna?

Seperti yang ditunjukkan oleh Yayasan Pendidikan Iklan, sukar untuk meyakinkan orang. Dengan orang Amerika dibombardir dengan 3.000 iklan setiap hari, sehingga 90 peratus pelancaran iklan produk baru gagal. Inti masalah ini, AEF berpendapat, adalah bahawa orang tidak akan terpengaruh dengan janji-janji yang tidak rasional atau tidak logik. Pengiklan mempunyai banyak teknik untuk membuat pengguna senang, tetapi untuk menjadi efektif dan mendorong orang keluar dari inersia mereka untuk membeli, iklan harus melampaui batas untuk menyentuh semacam akord. Kisah kejayaan pengiklanan di seluruh dunia seperti syampu Pantene bukanlah kebetulan tetapi secara berhati-hati mengatur kempen untuk menekan butang panas pengguna.

Banding dengan Emosi

Laman web pendidikan kesedaran media Projek Literasi Media membincangkan pemindahan emosi yang berlaku dalam kempen iklan yang berjaya, apabila iklan menimbulkan perasaan yang diinginkan seperti nostalgia, keamanan, kesenangan atau keakraban, yang kemudiannya dikaitkan dengan jenama. Dengan cara ini, keselesaan dan kelonggaran disamakan dengan Country Time Lemonade, atau kemenangan dikaitkan dengan Nike. Di sisi lain, iklan juga dapat menimbulkan emosi negatif seperti ketakutan, yang mana produk dipanggil untuk mengatasinya. Iklan untuk ubat kumur mungkin menyoroti akibat yang tidak diingini kerana menghidap radang gusi sebagai cara untuk menghasut orang untuk membeli produk dan dengan itu mengelakkan kesannya.

Pengendorsan

Testimoni memberikan tugas dua kali, menurut syarikat pengembangan konsep kreatif Ad Cracker, dalam melibatkan penonton dan memberi orang tambahan dorongan yang mereka perlukan untuk membuat keputusan melalui sokongan pihak berkuasa atau pakar. Pengiklan boleh mengambil sejumlah trik, sama ada dengan menandatangani selebriti, "orang biasa", atau pakar yang tidak biasa. Selebriti memberikan penglihatan yang tinggi terhadap sesuatu produk, sama ada sokongan mereka dinyatakan atau tidak. Oleh kerana orang biasa dan selesa dengan selebriti dan mungkin ingin menirunya, pengguna mungkin tergerak untuk mendengar dan mempercayai pendapat "bintang" mengenai sesuatu produk. Orang biasa juga meyakinkan melalui kemampuan mereka untuk berhubungan dengan pengalaman seharian pengguna.

Watak dan Jalan Cerita

Beberapa kempen iklan yang paling berjaya berputar di sekitar watak khayalan, kata para pakar di Ad Cracker, sama ada itu karikatur kartun atau tokoh sejarah yang meninggal. Dalam beberapa kes, watak itu sendiri tidak ada kaitan dengan produk itu sendiri, tetapi sifat berani atau terang-terangan makhluk itu menggembirakan pengguna untuk menyesuaikan dan mendengarkan mesejnya. Begitu juga, drama dan penggambaran pendek mengenai kehidupan orang adalah cara menarik orang untuk menarik minat mereka terhadap produk. Hallmark melakukan ini dengan kad ucapannya, yang ditenun dengan lancar ke jalan cerita untuk menyelesaikan ketegangan dramatik.

Penyelesaian

Dalam dunia yang penuh dengan masalah, pengiklan berusaha menunjukkan kepada pengguna bahawa mereka mempunyai jawapan. Seperti yang disebutkan oleh satu iklan Tylenol: "Pemeriksaan keselamatan, maksimum dua beg, tempat duduk tengah," ketika seorang lelaki melihat-lihat senarai itu. Pantene mendapati melalui penyelidikannya bahawa wanita menyamakan rambut ideal dengan kesihatan, sementara menganggap rambut mereka sendiri rosak. Dengan menekankan kesihatan dan sifat-sifat bersinar yang berkaitan, Pantene meningkatkan kemampuannya untuk mendekatkan wanita dengan ideal mereka. Semakin besar masalahnya, semakin baik, kata pakar Cracker Iklan, kerana hanya akan menekankan keperluan produk ketika menyelamatkannya.