Bagaimana Hardwire iPod ke Stereo

Walaupun iPod Apple dirancang untuk menjadi pemain muzik, mereka tidak terbatas hanya bermain muzik. Mereka juga dapat memainkan fail audio biasa dalam format MP3, M4A, M4P, WAV, AIFF dan AAC. Julat keserasian ini menjadikan iPod pilihan yang baik untuk memainkan persembahan audio dalam perniagaan dan situasi lain. Jenis sambungan audio yang digunakan oleh semua iPod adalah stereo 3.5mm, yang menjadikannya agak mudah digunakan dengan stereo. Untuk memasang iPod ke stereo, anda memerlukan kabel stereo 3.5mm dan mungkin penyesuai RCA.

1

Letakkan semula stereo anda sehingga anda dapat mengakses panel sambungannya, yang biasanya berada di bahagian belakang. Cari sambungan input yang berlabel "AUX" atau "AUXILIARY." Sekiranya ia adalah input 3.5mm, yang anda perlukan hanyalah kabel stereo 3.5mm. Sekiranya ia adalah input RCA merah dan putih, anda memerlukan kabel stereo 3.5mm dan penyesuai RCA.

2

Sambungkan satu hujung kabel stereo 3.5mm ke port audio (fon kepala) iPod anda dan sambungkan hujung yang lain ke port input stereo. Sekiranya input tambahan stereo berwarna merah dan putih RCA, sambungkan hujung kabel 3.5mm yang lain ke penyesuai RCA dan kemudian sambungkan hujung merah dan putih penyesuai RCA ke stereo.

3

Hidupkan iPod dan stereo anda dan ubah mod input stereo ke "AUX" atau "AUXILIARY." Mainkan fail audio atau senarai main yang diingini pada iPod anda dan sesuaikan kelantangan iPod menjadi kira-kira tanda separuh. Laraskan kawalan kelantangan stereo yang diperlukan untuk menyesuaikan kelantangan audio.