Cara Perniagaan Mungkin Menyusun Unit Pemasaran

Perniagaan mengatur unit pemasaran mereka sesuai dengan objektif perniagaan dan sumber yang ada. Organisasi unit pemasaran juga mencerminkan peranan dan kepentingan pemasaran dalam perniagaan. Pemasaran memainkan peranan penting dalam perniagaan apa pun; tujuannya adalah untuk memastikan pertumbuhan pendapatan dan keuntungan dengan mengenal pasti dan memenuhi keperluan pelanggan. Untuk menggambarkan peranan strategik pemasaran, banyak perniagaan melantik pengarah pemasaran atau ketua pegawai pemasaran di peringkat lembaga. Ini membantu memastikan perniagaan mempunyai fokus pelanggan yang kuat dan dapat membina tahap kepuasan pelanggan yang tinggi.

Penjajaran

Sekiranya perniagaan anda beroperasi di pelbagai sektor pasaran, sejajarkan unit pemasaran anda dengan sektor yang paling penting. Perniagaan anda mungkin mempunyai pasukan pemasaran yang berbeza untuk sektor kerajaan, pembuatan dan perkhidmatan kewangan, misalnya. Setiap pasukan akan mengembangkan program pemasaran dan komunikasi yang disesuaikan untuk sektornya untuk memenuhi objektif pendapatan dan keuntungan. Pendekatan ini sangat berharga jika perniagaan anda ingin meletakkan dirinya sebagai pemain utama dalam sektor tertentu. Sebagai alternatif anda boleh menyelaraskan unit pemasaran anda dengan kumpulan produk yang berbeza. Sebagai contoh, pengeluar makanan mungkin membuat pasukan pemasaran yang berbeza untuk menyokong makanan segar, makanan sejuk beku dan makanan bungkus.

Kemahiran

Unit pemasaran memerlukan pelbagai kemahiran. Sekiranya unit pemasaran anda menguruskan sejumlah aktiviti yang berbeza, anda boleh mengatur pasukan anda untuk memfokus pada aktiviti tertentu, seperti iklan, acara, buletin atau hubungan akhbar. Ini membantu meningkatkan kemahiran pasukan dan memastikan bahawa setiap aktiviti mendapat sokongan pakar. Selain merekrut orang yang mempunyai kemahiran mengurus program, anda juga boleh merangkumi pereka, jurugambar dan penulis dalam pasukan.

Penyumberan Luar

Sekiranya anda tidak mempunyai sumber daya untuk menangani semua kegiatan pemasaran sendiri, anda dapat mengalihkannya ke agensi, seperti agensi periklanan atau perunding perkhidmatan pemasaran. Anda boleh mengakses kemahiran dan perkhidmatan khusus untuk acara atau kempen tertentu. Syarikat yang menawarkan perkhidmatan pemasaran luar telah mengembangkan kepakaran dan dapat menawarkan nasihat dan bimbingan bebas.

Integrasi Jualan

Sekiranya syarikat anda memasarkan produk melalui tenaga penjualan langsung, anda dapat meningkatkan prestasi keseluruhan dengan mengintegrasikan aktiviti penjualan dan pemasaran dan bekerjasama dengan bahagian penjualan. Apabila pasukan pemasaran anda mengusahakan kempen untuk menghasilkan petunjuk penjualan, mereka harus meninjau petunjuk dengan tenaga penjualan untuk mengenal pasti petunjuk yang berkualiti dan merancang program komunikasi untuk memindahkan prospek ke arah keputusan pembelian.