Cara Membuat Pesanan Kerja

Sekiranya anda menjalankan perniagaan yang memerlukan bantuan profesional perkhidmatan secara berkala, anda mungkin perlu membuat pesanan kerja. Perintah kerja memberikan arahan bertulis terperinci kepada profesional perkhidmatan mengenai projek yang anda perlukan. Sebagai contoh, jika anda menjalankan perniagaan penyewaan harta tanah, anda perlu membuat pesanan kerja untuk profesional penyelenggaraan untuk menyelesaikan masalah penyewa.

1

Pecahkan urutan kerja kepada empat bahagian utama - maklumat hubungan, tugas, masalah atau masalah dan keterangan kerja.

2

Taipkan nama syarikat, alamat dan nombor telefon anda di bahagian atas pesanan kerja. Berikan juga alamat pengiriman invois, jika berbeza dengan alamat syarikat anda.

3

Masukkan nombor pesanan kerja, nombor kerja dan tarikh di sebelah kanan maklumat hubungan syarikat. Nombor kerja adalah nombor pengenalan yang berasingan yang boleh anda gunakan untuk memisahkan beberapa pekerjaan yang lebih kecil dengan satu perintah kerja.

4

Masukkan nama lengkap dan alamat profesional perkhidmatan di kawasan tugas. Taipkan alamat tempat yang ingin dikunjungi oleh profesional untuk menyelesaikan kerja.

5

Terangkan perincian mengenai masalah yang anda perlukan untuk menyelesaikan masalah di bahagian "Masalah" atau "Masalah". Senaraikan penerangan ringkas mengenai masalah tersebut, serta maklumat khusus yang akan membantu profesional menyelesaikan pekerjaan dengan jayanya. Sebagai contoh, dalam hal perintah kerja penyelenggaraan di harta tanah sewa, sertakan waktu ketika penyewa tersedia, serta nombor telefon bimbitnya. Berikan tarikh profesional mesti menyelesaikan kerja.

6

Senaraikan keperluan dan bahan yang tepat untuk menyelesaikan pekerjaan di bahagian "Penerangan Kerja" dalam pesanan kerja. Contohnya, "Ganti lampu" atau "Cabut paip." Jelaskan siapa yang bertanggungjawab menyediakan bahan dan alat untuk menyelesaikan kerja-anda atau profesional.

7

Berikan bahagian di bahagian bawah pesanan kerja yang mengandungi penafian, syarat dan peraturan tambahan mengenai pekerjaan itu. Sebagai contoh, anda boleh memberikan arahan yang lebih terperinci untuk pengiriman wang invois, masalah kerahsiaan mengenai pekerjaan atau nombor telefon selepas waktu sekiranya berlaku masalah yang tidak dijangka.