Soalan IRS: 1099 Keperluan untuk Perkongsian Liabiliti Terhad

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri bergantung pada pelaporan sukarela untuk mentadbir dan memungut cukai negara. Untuk mempermudah beban pelaporan individu dan mendorong pelaporan yang tepat, IRS lebih memerlukan syarikat memfailkan pulangan maklumat untuk upah dan pembayaran yang mereka buat. Dengan lebih dari 17 variasi Form 1099 tersedia untuk tujuan tertentu, menjaga keperluan pelaporan anda dapat memakan masa untuk perkongsian liabiliti terhad.

Bayaran untuk Kerja

Borang 1099-MISC digunakan untuk melaporkan pembayaran yang dibuat kepada kontraktor bebas. Tidak seperti pekerja, yang mana rakan kongsi mesti menahan cukai dan melaporkan menggunakan Borang W-2, kontraktor bebas bertanggungjawab untuk cukai pegangan dan pekerjaan sendiri. Secara amnya, sebarang pembayaran melebihi $ 600, atau lebih daripada $ 10 untuk royalti, kepada mana-mana bukan pekerja mesti dilaporkan dalam Borang 1099-MISC. Pembayaran yang dibuat untuk perkongsian lain, seperti firma perakaunan atau undang-undang, untuk perkhidmatan yang berharga lebih dari $ 600 juga harus dilaporkan. Perkongsian tidak memfailkan sebagian besar pembayaran yang dilakukan kepada perusahaan, kecuali jika diperlukan secara khusus, seperti pembayaran kartu pedagang.

Garis Masa Pelaporan

Terlepas dari tahun pajak perkongsian, Borang 1099 mesti diajukan selewat-lewatnya pada 28 Februari jika diajukan melalui kertas atau 31 Mac jika diajukan secara elektronik. Memfailkan melalui kertas juga memerlukan mengisi Borang 1096 untuk bertindak sebagai surat lamaran, dan menghantarnya bersama-sama dengan Borang 1099 pada tarikh akhir. Pastikan bukti membuktikan semasa anda menghantar borang kerana kegagalan untuk mengemukakan tepat pada masanya boleh menyebabkan bayaran bermula dari $ 30 hingga $ 100 setiap pengembalian. Untuk perkongsian yang melibatkan ribuan kontraktor bebas, bayaran ini boleh berjumlah hingga $ 1.5 juta. Dengan sengaja tidak mematuhi syarat pemfailan boleh menyebabkan hukuman $ 250 per penerima tidak terhad.

Membetulkan Maklumat

Selain mengirimkan borang tepat pada waktunya, borang juga mesti mengandungi maklumat yang mencukupi yang diperlukan oleh IRS. Walaupun beberapa kesalahan atau peninggalan tidak menunjukkan kegagalan untuk memberikan maklumat yang betul, yang boleh mencetuskan penalti, kesalahan atau peninggalan yang berkaitan dengan nombor pengenalan pembayar cukai, nama belakang penerima atau jumlah wang selalu penting.

Melapor kepada Penerima

Bukan hanya perkongsian yang mesti menghantar pulangan maklumat, seperti Borang 1099-MISC, ke IRS, tetapi juga mesti menghantar salinan kepada penerima. Biasanya, tarikh akhir salinan penerima lebih awal daripada salinan IRS. Sebagai contoh, perkongsian mempunyai sehingga 28 Februari untuk memfailkan Borang 1099-MISC dengan IRS, tetapi mesti menghantar salinan kepada penerima pada 31 Januari. Beberapa penyata maklumat, seperti Borang 1099-B untuk melaporkan penjualan sekuriti, akan jatuh tempo pada Februari. 15.