Kelebihan Leverage Perniagaan

Semasa mengendalikan perniagaan, anda boleh memilih untuk menggunakan ekuiti atau hutang untuk membiayai operasi. Menggunakan hutang atau memanfaatkan perniagaan anda membawa beberapa kelebihan khusus yang tidak disertakan dengan kaedah kewangan perniagaan yang lain. Memanfaatkan perniagaan anda membawa beberapa risiko, tetapi faedahnya sering melebihi risiko tersebut.

Kekalkan Pemilikan

Salah satu kelebihan menggunakan leverage dalam perniagaan anda adalah bahawa ia membolehkan anda mengekalkan pemilikan sepenuhnya terhadap syarikat tersebut. Apabila anda membiayai operasi perniagaan dengan pembiayaan ekuiti, anda harus menjual sebahagian daripada pemilikan di syarikat anda. Oleh kerana itu, anda harus bekerjasama dengan pemilik perniagaan lain ketika membuat keputusan. Sekiranya anda mahukan kawalan penuh terhadap perniagaan, menggunakan leverage dapat memberi anda pilihan ini dan bukannya harus berkongsi kawalan.

Pembayaran Balik Akhirnya

Apabila anda menggunakan hutang untuk membiayai operasi perniagaan, anda perlu membayar balik jumlah yang anda pinjam pada satu ketika. Walaupun ini mungkin menjadi beban kewangan sementara, anda akhirnya akan melunaskan hutang. Pada satu ketika, pembayaran pinjaman akan berhenti. Sekiranya anda menggunakan pembiayaan ekuiti, anda harus selalu berkongsi keuntungan masa depan dengan pelabur lain di syarikat itu. Pelabur tidak pernah dilunaskan melainkan anda membeli balik saham perniagaan mereka.

Pecah Cukai

Kelebihan lain menggunakan leverage untuk membiayai operasi perniagaan ialah memberikan pengurangan cukai. Apabila anda harus membayar faedah untuk tujuan perniagaan, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri membolehkan anda memotong ini pada penyata cukai anda. Jumlah faedah yang dibayar untuk pinjaman mengurangkan jumlah pendapatan kena cukai bagi perniagaan. Oleh kerana itu, ia juga mengurangkan kos efektif yang berkaitan dengan meminjam wang untuk tujuan perniagaan.

Kurang Formaliti

Jika dibandingkan dengan membiayai perniagaan melalui ekuiti, penggunaan hutang jauh lebih formal. Apabila anda menggunakan ekuiti untuk membiayai operasi perniagaan, anda harus mengeluarkan saham, mengadakan mesyuarat pemegang saham dan mengeluarkan surat-menyurat kepada semua pelabur anda. Sebagai perbandingan, pinjaman lebih mudah ditangani. Anda hanya membuat pembayaran pinjaman setiap bulan dan masalahnya ditangani. Sekiranya anda lebih suka menumpukan pada perniagaan anda yang terbaik, leverage mungkin merupakan pilihan terbaik.