Bagaimana Perbezaan Akaun Pasaran Wang daripada Akaun Pemeriksaan?

Semasa anda membuat akaun perniagaan di bank, anda sering berpeluang memilih antara akaun pasaran wang dan akaun cek, bersama dengan akaun simpanan dan kad kredit. Anda harus memahami perkara baik dan perbezaan antara jenis akaun untuk memilih akaun yang sesuai untuk perniagaan anda.

ciri-ciri

Apabila anda memasukkan wang anda ke dalam akaun pasaran wang, bank menggunakan wang tersebut dalam pelaburan yang agak selamat. Kadar faedahnya agak rendah berbanding dengan jenis pelaburan lain, tetapi anda akan mendapat sedikit pulangan wang dalam akaun anda. Anda juga mempunyai cek untuk akaun yang membolehkan anda membuat pembayaran. Dengan akaun cek, anda hanya menyimpan wang anda di bank, menulis cek atau mengeluarkan wang mengikut keperluan.

Kesamaan

Kedua-dua akaun pasaran wang dan akaun cek merupakan tempat yang selamat untuk menyimpan wang anda. Mereka diinsuranskan oleh Federal Deposit Insurance Corporation, yang bermaksud bahawa jika bank mengisytiharkan muflis, anda tidak akan kehilangan wang anda. Dengan mana-mana akaun, anda boleh menulis cek untuk membayar pelanggan atau bil.

Perbezaan

Akaun pasaran wang biasanya mengehadkan jumlah transaksi yang anda buat setiap bulan dan mungkin mempunyai keperluan baki minimum yang jauh lebih tinggi. Wang anda dalam akaun cek jauh lebih cair. Ini adalah pertukaran kerana tidak menerima pembayaran faedah.

Pertimbangan

Syarat untuk kedua-dua akaun pasaran wang dan akaun cek berbeza dari bank ke bank. Dalam beberapa kes, anda harus membayar yuran bulanan, tetapi dengan akaun cek, bayaran tersebut akan dibebaskan jika anda mengekalkan baki tertentu atau menggunakan deposit langsung. Beberapa akaun cek juga menyekat jumlah cek yang dapat anda tulis setiap bulan, mengecilkan perbezaan antara dua jenis akaun tersebut. Bank anda mungkin menawarkan akaun cek dengan pembayaran faedah. Untuk memastikan anda mendapat tawaran terbaik, tinjau semua pilihan anda, dengan mempertimbangkan yuran bulanan, baki minimum, caj tambahan dan kadar faedah.

Amaran

Terdapat jenis akaun lain yang disebut "dana pasaran wang" yang mirip dengan akaun pasaran wang. Perbezaannya ialah jenis akaun ini melabur dalam dana bersama. FDIC menginsuranskan akaun pasaran wang, tetapi bukan dana pasaran wang. Anda boleh kehilangan wang jika memasukkannya ke dalam dana pasaran wang.