Kelebihan & Kekurangan Sistem Pembuatan Mass Batch dan Job Order

Sistem pembuatan sering dibahagikan mengikut berapa banyak produk yang dihasilkan oleh perniagaan, dan berapa banyak produk yang dihasilkan pada masa yang sama. Produk yang kompleks, secara amnya, memerlukan jangka masa pengeluaran yang lebih lama dan mesti dihasilkan dalam bahagian yang sangat kecil. Produk sederhana dapat dihasilkan dalam unit, dengan setiap unit memerlukan sedikit masa untuk dibuat. Terdapat kelebihan dan kekurangan pada setiap tahap sistem.

Pengeluaran besar-besaran

Pengeluaran besar-besaran berlaku apabila produk sangat standard dan unit dapat dibuat dalam satu aliran, masing-masing seperti yang terakhir, dalam satu proses berterusan yang panjang. Sudah tentu, ini membolehkan perniagaan menghasilkan unit dengan cepat dan sering menggunakan bahan mentah dengan cekap mungkin. Walau bagaimanapun, kadar pengeluaran yang lebih tinggi ditandingi oleh pergantungan pada semua mesin secara sama rata. Sekiranya peralatan rosak, keseluruhan proses dihentikan. Lebih buruk lagi, jika peralatan tidak berfungsi, semua produk menjadi cacat sehingga masalah itu dijumpai.

Pengeluaran Kumpulan

Pengeluaran kumpulan merangkumi pekerjaan yang bergerak melalui langkah-langkah produksi dalam kelompok yang jelas, seperti selusin atau seratus. Semua unit beroperasi pada masa yang sama setiap kumpulan. Pengeluaran kumpulan memungkinkan penggunaan peralatan yang cekap dengan memindahkan kumpulan ke dalam corak ke bidang yang berbeza. Tetapi untuk fleksibiliti proses ini, syarikat mesti menerima masa dan analisis yang diperlukan untuk mencari aliran pengeluaran kumpulan yang ideal, kerumitan yang dapat menaikkan kos pengurusan.

Pengeluaran Pesanan Kerja

Dengan pesanan kerja atau pengeluaran kedai kerja, produk cukup rumit sehingga mesti dikerjakan satu demi satu oleh sebilangan pekerja yang mempunyai kemahiran yang betul. Kilang dengan pengeluaran pesanan kerja cenderung menggunakan mesin tujuan umum, yang bermaksud syarikat menerima nilai yang baik untuk perbelanjaan mereka, dan pekerja yang menggunakannya mengembangkan pelbagai kemahiran. Walau bagaimanapun, kos untuk perubahan persediaan cenderung lebih tinggi daripada jenis pengeluaran lain, dan bahan mentah dapat bervariasi dan mahal.

Pilihan Penyesuaian Berterusan dan Massa

Walaupun pengeluaran besar-besaran, pengeluaran kumpulan dan kerja pesanan semuanya merupakan pilihan yang terpisah, perniagaan sering kali menggunakan kombinasi sistem yang berbeza. Teknologi dan pengembangan produk sering membolehkan syarikat menawarkan penyesuaian walaupun dengan penyesuaian besar-besaran. Sebahagian dari prosesnya adalah massa atau banyak, dan kemudian beralih ke gaya pesanan kerja untuk menyesuaikan produk. Ini menaikkan nilai penawaran perniagaan.