Cara Membuat Pangkalan Data Kedai Buku Dalam Talian

Membuka kedai buku tradisional, batu bata dan mortar pada abad ke-21 jauh lebih biasa dan lebih berisiko daripada pada masa lalu, tetapi menjadi penjual buku dalam talian menjadi lebih mudah bagi sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan Internet dan koleksi buku. Sebilangan besar usaha membuat kedai buku dalam talian tertumpu pada pembinaan pangkalan data yang lengkap, berkod dan lengkap. Berikut adalah beberapa langkah untuk mendapatkan buku dari rak hingga penghantaran.

Buat

Pilih perisian pangkalan data mengikut anggaran dan matlamat anda. Program berkisar antara percuma hingga berharga ribuan dolar dan kebanyakan dapat menangani fungsi dari pengkatalogan hingga pemasaran dan penjualan. Pangkalan data kedai buku harus berfungsi sebagai alat untuk menunjukkan stok anda dan menjualnya, jadi membandingkan program untuk semua perkara dari kesesuaian reka bentuk Web hingga kemampuan inventori dan pembelian adalah permulaan yang baik. Walaupun anda boleh memilih perisian khusus kedai buku, pilihan pangkalan data umum seringkali sama fleksibel untuk penjualan buku.

Populasi

Setelah disiapkan dengan perisian, kemasukan data mungkin merupakan salah satu langkah yang paling memakan waktu dalam membuat pangkalan data. Mulailah memasukkan buku dengan International Book Book Number (ISBN), yang merupakan cap jari atau pengecam unik buku. Judul, pengarang, sampul surat keras, harga, edisi, tarikh penerbitan, dan penerbit juga berguna untuk disertakan. Sekiranya anda merancang untuk menerbitkan katalog atau buletin dari pangkalan data, masukkan keterangan buku ringkas untuk menyusun dan menerbitkan dalam format pemasaran dan penjualan. Anda juga perlu mula memasukkan data pelanggan untuk pesanan mel dan usaha promosi.

Sambung

Mampu menghubungkan semua data anda ke fungsi mungkin paling penting dari semua. Kedai buku dalam talian adalah kehadiran Web, pangkalan data, dan perniagaan e-dagang yang digabungkan menjadi satu; inventori, angka penjualan, dan akaun penerbit dan pelanggan harus bekerja sama kerana data ditarik dari satu lapisan atau peringkat pengaturcaraan ke lapisan lain. Sebagai contoh, ketika buku dijual, penerbit, pelanggan, inventori dan tahap kewangan masing-masing harus mencerminkan kemas kini kerana stok dan dolar bertukar tangan. Beberapa pangkalan data akan mempunyai semua aplikasi yang diperlukan untuk mengintegrasikan fungsi ini, tetapi ada yang memerlukan alat dan aplikasi tambahan untuk disesuaikan.

Jual

Setelah timbunan maya dikatalogkan dan siap untuk dihantar, bersiaplah untuk menerima pesanan melalui borang dalam talian dan mengesan penjualan melalui hamparan atau laporan yang dihasilkan perisian. Menambah pautan menjana pendapatan yang sesuai ke halaman kedai buku anda juga menambah aliran pendapatan dan merupakan cara untuk menyokong penerbit dan perkhidmatan pilihan. Pangkalan data penjualan buku paling berkesan apabila mereka mengesan penjualan dan mengesyorkan penyusunan semula, mengawasi permintaan pelanggan, dan membiarkan anda menghabiskan lebih banyak masa untuk perniagaan buku daripada pembukuan.