Cara Menyelesaikan dengan Peraturan Simpson Dengan Excel

Peraturan Simpson adalah formula matematik yang digunakan untuk mendekati kamiran pasti. Kaedahnya rumit, tetapi jika anda perlu melakukan pengiraan ini dalam perniagaan, anda dapat menjimatkan masa dengan menggunakan spreadsheet Excel untuk mengotomatisasi prosesnya. Anda hanya perlu meluangkan sedikit masa untuk menyediakan lembaran kerja, tetapi setelah siap, anda boleh menggunakan semula fail tersebut di semua projek masa depan anda.

1

Masukkan tajuk berikut ke dalam spreadsheet, mulai dari sel A1 dan bergerak ke kanan: "a," "b," "n," "h," "xi," "f (xi)" dan "Si" (hilangkan petikan di sini dan di seluruh).

2

Masukkan titik akhir awal anda "a" ke dalam sel A2, titik akhir terminal anda "b" ke dalam sel B2 dan bilangan pembahagian anda ke dalam sel C2. Di sel D2, masukkan “= (B2-A2) / C2”; di sel E2, masukkan “= A2”.

3

Salin dan tampalkan formula berikut ke dalam sel E3:

= JIKA (E2> = $ B $ 2, $ B $ 2, E2 + $ D $ 2)

Formula ini membandingkan "a" dengan "b." Sekiranya "a" sama dengan atau lebih besar dari "b", nilai di "b" dikembalikan. Jika tidak, Excel menambah "d" anda ke "a." Salin formula ini di lajur E sehingga nilai dalam sel sama dengan "b."

4

Masukkan formula berikut ke dalam sel F2:

= 7 + 14 * E2 ^ 6

Salin formula bawah lajur F untuk memberikan f (xi) untuk setiap nilai di lajur E.

5

Salin dan tampalkan formula berikut ke dalam sel G3:

= (E4-E2) / 6 (F2 + 4 F3 + F4).

Pilih sel G2 dan G3, dan kemudian seret petak kecil di bahagian bawah kawasan yang dipilih ke bawah lajur. Ini menyalin formula ke setiap sel kedua, kerana peraturan Simpson merangkumi dua subinterval.

6

Masukkan "= SUM (G2: GX)" di dalam sel di bawah nilai akhir di lajur G, ganti "GX" dengan rujukan sel nilai akhir itu. Contohnya, jika nilai terakhir pada lajur G adalah “G102”, rumusnya adalah:

= SUM (G2: G102)

Nilai yang muncul dalam sel ini adalah penghampiran integral anda.