Adakah Anda Memerlukan Pencetak Tertentu untuk iBooks?

IBooks adalah aplikasi e-pembaca asli pada peranti iOS dan ia termasuk kemampuan mencetak. Program ini menggunakan AirPrint untuk berhubung dengan pencetak melalui Wi-Fi, seperti aplikasi Apple yang lain. AirPrint tidak serasi dengan setiap pencetak di pasaran, jadi, membeli pencetak untuk digunakan dengan iBooks memerlukan sedikit kerja rumah. Walaupun iBooks dapat membaca lebih dari satu jenis fail, ia hanya dapat mencetak fail tertentu; beberapa bahan berhak cipta tidak dapat dicetak, misalnya.

Batasan Cetakan

Satu batasan mencetak dari aplikasi iBooks adalah anda hanya boleh mencetak fail PDF. Walaupun program ini membolehkan anda membaca fail ePub dan PDF, ia tidak mencetak fail ePub apa pun. Tidak semua fail PDF dapat dibaca, menurut Apple. Semua peranti mudah alih Apple boleh menggunakan iBook selagi mereka menjalankan iOS 4 atau lebih baru.

AirPrint

AirPrint adalah protokol percetakan tanpa pemandu untuk peranti Apple. Setiap iPad, iPhone dari 3GS dan iPod dari generasi ketiga dan lebih baru dapat menggunakan AirPrint. Anda boleh menambahkan fail PDF dan fail ePub ke iBooks dengan menyegerakkannya di iTunes, dengan syarat ia bebas daripada pengurusan hak digital. Sebarang aplikasi Apple yang merangkumi pencetakan - seperti iBooks - direka untuk berfungsi secara automatik dengan AirPrint, selagi anda mempunyai pencetak yang serasi.

Pencetak yang serasi

Tidak semua pencetak serasi dengan AirPrint. Apple mempunyai senarai pencetak yang serasi di laman webnya (lihat Sumber). Pencetak mesti disambungkan ke rangkaian wayarles yang sama dengan peranti Apple. Apple memberi amaran bahawa beberapa pencetak akan memerlukan peningkatan firmware agar serasi dengan AirPrint.

Penyelesaian masalah

Sekiranya anda menghadapi masalah semasa mencetak dari iBooks, kemas kini pencetak anda sepenuhnya dan sambungkan ke rangkaian yang sama dengan peranti iOS anda. Pencetak mesti disambungkan ke soket kuasa dan dihidupkan sebelum anda dapat menggunakan AirPrint. Setelah dihidupkan, mungkin memerlukan beberapa minit untuk menyambung sepenuhnya ke rangkaian tanpa wayar; tunggu untuk mencetak dari iBooks sehingga pencetak disambungkan. Sekiranya dakwat atau kehabisan kertas terlalu rendah, dokumen PDF tidak akan dapat dicetak dari iBooks. Dengan mengandaikan pencetak disambungkan dan dibekalkan dengan bahan, masalahnya mungkin disebabkan oleh pencetak itu sendiri. Periksa panel kawalan pada pencetak dan lihat manual pencetak untuk menyelesaikan sebarang kesalahan.