Cara Mengira Komisen Jualan, Gaji & Bonus

Mengira komisen penjualan, gaji dan bonus gaji bergantung pada struktur gaji hak milik dalam perniagaan kecil anda. Sebagai pemiliknya, anda boleh memilih skala komisen mana yang akan digunakan dan struktur apa yang akan digabungkan untuk menentukan pembayaran bonus. Memilih untuk menggunakan skala bonus atau komisen yang tidak membayar pekerja anda sekurang-kurangnya gaji minimum persekutuan adalah haram.

Komisen Peratusan Rata

Mengira komisen penjualan sangat bergantung pada skala yang diambil oleh perniagaan anda untuk menentukan berapa pendapatan pekerja anda dari setiap penjualan yang layak. Peratusan tetap adalah yang paling mudah dikira kerana ia menggunakan peratusan yang sama untuk setiap penjualan yang layak tanpa mengira jumlah penjualan. Komisen 5 peratus bermaksud pekerja memperoleh 5 peratus daripada harga jualan setiap item yang layak. Peratusan tetap masih membolehkan pekerja memperoleh komisen yang lebih besar untuk menjual barang tiket yang lebih tinggi, tetapi peratusan setiap penjualan tidak berubah.

Komisen Skala Gelongsor

Skala komisen geseran meningkatkan peratusan komisen yang dapat diperoleh pekerja anda setiap bulan dengan jumlah penjualan yang layak. Ini mendorong pekerja untuk menutup jumlah penjualan yang semakin tinggi untuk memperoleh ganjaran kewangan yang lebih besar. Sebagai contoh, perniagaan anda boleh memberikan komisen 5 peratus kepada pekerja untuk penjualan $ 20,000 pertama setiap bulan. Peratusan ini boleh meningkat hingga 10 peratus untuk jumlah penjualan melebihi $ 20,000. Seorang pekerja memperoleh perniagaan anda $ 20,000 dalam jualan memperoleh $ 1,000 komisen, sedangkan seorang pekerja yang memperoleh syarikat anda $ 40,000 memperoleh $ 3,000.

Termasuk Gaji Pekerja

Penjualan komisen boleh menjadi bahagian yang sah dari gaji pekerja ketika pekerja bekerja dalam posisi dengan gaji tetap dari penjualan pelanggan. Sebagai pemilik perniagaan, anda boleh memilih untuk menawarkan gaji pokok kepada pekerja selain wang yang diperoleh dari penjualan komisen atau membayar pekerja berdasarkan wang yang diperolehi dari komisen.

Sekiranya perniagaan anda berada dalam industri, termasuk runcit, dengan penjualan rata-rata secara tradisional, termasuk gaji pokok dengan komisen diperlukan untuk memenuhi undang-undang gaji minimum persekutuan dan negeri. Dalam industri dengan item tiket yang lebih tinggi, termasuk penjualan alat perubatan dan harta tanah, gaji pokok mungkin tidak diperlukan.

Menambah Bonus Bayar

Bonus gaji adalah ganjaran untuk sumbangan pekerja kepada perniagaan anda sama ada sumbangannya adalah dalam meningkatkan penjualan, meningkatkan infrastruktur syarikat anda atau mengembangkan tenaga kerja yang lebih mahir. Tidak ada formula yang ditetapkan untuk mengira bonus gaji. Sebagai pemilik perniagaan, anda boleh memilih jumlah ganjaran yang anda rasa cukup untuk menyampaikan rasa terima kasih dan memastikan bahawa tingkah laku positif itu berterusan.

Menurut Akta Tenaga Kerja yang Adil, pemberian bonus gaji kepada pekerja dapat mempengaruhi kadar per jam untuk undang-undang gaji minimum dan peraturan lembur. Menurunkan kadar pekerja setiap jam kerana anda memberikan bonus prestasi kepada pekerja menghilangkan sebarang insentif yang berkaitan dengan penghargaan tersebut.