Sebab-sebab Penamatan Pekerjaan

Pekerja berfungsi sebagai tulang belakang perniagaan kecil, memberikan mereka sumber daya manusia yang mereka perlukan untuk melayani pelanggan mereka. Pemilik perniagaan kecil menemubual dan mengambil pekerja untuk menolong mereka mengurus, memasarkan dan mengendalikan perniagaan mereka. Walaupun mereka berusaha untuk mengambil pekerja berbakat yang sesuai dengan budaya syarikat, anggaran dan keperluan sumber daya manusia, kadang-kadang pemilik perniagaan kecil berhadapan dengan keputusan untuk memberhentikan pekerja mereka. Pekerja diberhentikan kerana pelbagai alasan, yang banyak berbeza mengikut jangkaan syarikat dan majikan.

Mengurangkan Belanjawan

Sekiranya keuntungan turun, atau perniagaan kecil kekurangan dana daripada pelabur, pemilik perniagaan kecil mungkin tidak mampu menjaga kakitangan mereka sepenuhnya. Akibatnya, mereka mula memberhentikan pekerja untuk memaksimumkan anggaran mereka. Keputusan penamatan mungkin berdasarkan betapa pentingnya kedudukan pekerja bagi syarikat. Sekiranya pasukan atau individu tertentu dikenal pasti sebagai penyebab penurunan keuntungan, keputusan penamatan mungkin berdasarkan faktor-faktor tersebut.

Kehadiran

Walaupun majikan memahami bahawa pekerja mungkin perlu sekali-sekala mengambil cuti kerana sakit, kematian dalam keluarga mereka, percutian dan juga hari-hari peribadi, pekerja yang secara konsisten tidak hadir bekerja mungkin akan diberhentikan. Ketidakhadiran dan kelewatan yang kerap boleh memberi kesan negatif terhadap produktiviti, keuntungan dan semangat syarikat. Ini benar terutamanya apabila pengurus, pengarah, naib presiden dan ketua syarikat lain kehilangan banyak masa. Pekerja yang sering datang ke tempat kerja mereka terlambat, atau meninggalkan pejabat sebelum peralihan tugas mereka ditugaskan, mungkin juga akan diberhentikan bergantung pada jadual kerja syarikat mereka.

Persembahan

Apabila pekerja disewa untuk bekerja di sebuah syarikat, mereka diberi keterangan pekerjaan yang menggariskan tugas yang diharapkan mereka laksanakan. Apabila pekerja gagal mencapai tujuannya, pengurus berhadapan dengan keputusan sama ada prestasi pekerja memerlukan atau tidak. Prestasi yang buruk dapat merangkumi segalanya dari tidak mencapai sasaran penjualan sasaran dan mengabaikan perincian projek hingga tidak ada tarikh akhir. Pekerja juga mungkin diberhentikan kerana mereka tidak mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memenuhi tugas yang diberikan.

Sikap dan Kelakuan

Pekerja diharapkan dapat menjaga tingkat rasa hormat terhadap perusahaan tempat mereka bekerja, majikan, rakan sekerja, vendor dan pelanggan mereka. Tingkah laku seperti menggunakan kata-kata tidak senonoh ketika bercakap dengan pelanggan, mencuri dari syarikat, memfitnah syarikat, melawat laman web yang dilarang di pejabat dan juga penyalahgunaan dadah dan alkohol adalah tingkah laku negatif yang boleh mengakibatkan pekerja dipecat.