Cara Menggunakan Putar di Sketchup

SketchUp adalah program grafik yang membolehkan anda membuat dan menyunting objek 3D untuk perancangan 3D, projek 3D atau seni grafik 3D. Anda boleh membuat objek ini dari awal atau memuat turun objek dari gudang objek SketchUp dalam talian percuma. SketchUp menyediakan alat, seperti fitur putar, yang dapat Anda gunakan untuk mengubah dan menyesuaikan model untuk memenuhi kebutuhan anda. Dengan alat putar, anda boleh memutar objek untuk mengubah cara menghadapnya dari arah menegak dan mendatar.

1

Pilih alat "Putar" dari menu atas. Ikon "Putar" kelihatan seperti dua anak panah yang menunjuk dalam gerakan bulat.

2

Klik objek yang anda mahu putar. Ini akan menonjolkan objek dengan garis besar kuning dan pembaris bulat akan muncul. Pembaris ini akan mempunyai kedudukan tetap di layar tetapi akan berputar semasa anda menggerakkan penunjuk tetikus.

3

Putar pembaris bulat dengan menggerakkan tetikus anda dalam bulatan. Klik pada pembaris untuk memilih titik permulaan putaran.

4

Gerakkan tetikus anda dalam bulatan sekali lagi. Kali ini pembaris akan tetap tetap tetapi objek 3D akan berputar dalam bulatan.

5

Klik pada pembaris apabila anda telah memutarkan objek ke kedudukan yang diingini. Ini akan menyelesaikan putaran objek, membatalkan pilihannya dan mengeluarkan pembaris bulat.