Contoh Syarikat Bermusim

Perniagaan bermusim menawarkan produk atau perkhidmatan yang digunakan terutamanya pada waktu tertentu dalam setahun. Beberapa syarikat bermusim mungkin tetap terbuka sepanjang tahun sambil memperoleh sebahagian besar pendapatan mereka pada musim perdana mereka. Yang lain hanya dibuka pada waktu jualan utama tahun ini, memberi pemilik perniagaan sedikit kelonggaran selama musim.

Destinasi Percutian

Banyak destinasi percutian dijalankan mengikut musim, bergantung pada aktiviti utama di lokasi tersebut. Sebagai contoh, pusat peranginan ski beroperasi terutamanya pada bulan-bulan musim sejuk kerana mereka bergantung pada cuaca sejuk dan salji. Musim puncak destinasi percutian lain adalah pada musim panas. Dalam banyak kes, tempat percutian dibuka semasa musim luar walaupun kemudahan sering menerima sebahagian besar perniagaan mereka pada musim tertentu. Dalam beberapa kes, kemudahan digunakan untuk tujuan lain di luar musim. Contohnya, pusat peranginan ski mungkin menjadi tempat berundur pada bulan-bulan musim panas ketika bermain ski tidak tersedia.

Penjagaan Rumput

Penjagaan rumput sering menjadi perniagaan bermusim, terutama di kawasan di mana musim sejuk. Syarikat-syarikat ini tetap sibuk memotong rumput, memotong semak dan melakukan aktiviti penyelenggaraan halaman lain pada akhir musim bunga, musim panas dan awal musim luruh. Landskap juga paling sibuk pada bulan-bulan yang lebih panas di negeri-negeri utara ketika musim sejuk membawa suhu sejuk dan salji.

Penyingkiran Salji

Perniagaan penyingkiran salji berkembang pada bulan-bulan musim sejuk di Utara - kadang-kadang bermula seawal Oktober dan berakhir pada akhir Mei. Perniagaan penyingkiran salji menghadapi beberapa perubahan yang disebabkan oleh jumlah salji yang turun dari satu tahun ke tahun yang lain. Beberapa tahun menghasilkan perniagaan yang mantap, sementara yang lain bermaksud jurang yang panjang antara keperluan penghapusan. Beberapa syarikat mengikat harga musim - anda membayar jumlah tertentu setiap tahun, tanpa mengira berapa banyak salji turun. Perniagaan penjagaan rumput kadang-kadang menggabungkan perkhidmatan penyingkiran salji untuk mewujudkan peluang sepanjang tahun untuk menjana pendapatan.

Kemudahan Rekreasi

Kemudahan rekreasi tempatan serupa dengan destinasi percutian yang bersifat musiman perniagaan. Sebagai contoh, padang golf beroperasi terutamanya pada musim bunga, musim panas dan musim gugur dengan musim sejuk. Kem musim panas dan liga sukan rekreasi juga berkembang pada bulan-bulan musim panas dan biasanya ditutup semasa musim sejuk.

Penyediaan Cukai

Musim pajak biasa bermula dari Januari hingga April, menjadikan ini musim utama untuk perkhidmatan penyediaan cukai. Syarikat-syarikat ini biasanya tetap terbuka untuk waktu perniagaan biasa pada musim cukai. Sebilangan ditutup sebaik sahaja tarikh akhir cukai berlalu, sementara yang lain tetap terbuka untuk pemohon yang lewat. Semasa di luar musim, perniagaan penyediaan cukai mungkin beroperasi hanya dengan janji temu dan bukannya menjaga seseorang di pejabat sepenuh masa.