Apakah Faedah Menguruskan Perubahan dalam Organisasi?

Semasa anda menjalankan perniagaan kecil, anda harus bersedia untuk perubahan. Keperluan pelanggan, permintaan pasaran dan masalah pembekal dapat menyebabkan anda membuat poros yang tidak anda harapkan. Hasilnya, ada baiknya strategi pengurusan perubahan di organisasi anda agar pasukan, pelanggan dan rakan anda siap menyesuaikan arahnya dengan anda.

Manfaat Pengurusan Perubahan terhadap Hasil

Salah satu faedah pengurusan perubahan yang paling besar adalah mewujudkan perubahan yang lebih berkesan dalam organisasi. Menurut Prosci, jika organisasi ingin memperoleh hasil yang lebih baik, mereka perlu mempunyai rancangan pengurusan perubahan. Hasilnya, pekerja lebih bersedia, tidak akan ada jurang kemahiran dalam organisasi, dan projek akan lebih berjaya.

Apabila perubahan diuruskan dalam perniagaan, syarikat dapat terus berada di depan dan bukannya di belakang. Masa yang diperlukan untuk melaksanakan perubahan syarikat dikurangkan, dan kos perubahan ditentukan terlebih dahulu.

Untuk memaksimumkan nilai perubahan, organisasi harus terlebih dahulu menggariskan visi yang jelas yang ingin mereka capai. Juga penting untuk menilai apa-apa halangan yang menghalang jalan untuk mencapai tujuan tersebut. Sebagai contoh, jika syarikat itu tidak mempunyai eksekutif kanan dengan pengetahuan khusus yang diperlukan untuk membuat perubahan atau menyelesaikannya, ia perlu mengambil peranan itu sebelum melancarkan pivotnya. Jika tidak, rancangan itu mungkin tidak berjaya seperti yang diharapkan, atau mungkin akan ditinggalkan.

Mengawal Kos Pengurusan Perubahan

Salah satu faedah perubahan yang paling ketara di tempat kerja ialah perniagaan dapat memenuhi permintaan pelanggan dan pasaran dengan lebih berkesan. Namun, apa yang berlaku apabila hasilnya tidak seperti yang diharapkan syarikat? Selalunya, diperlukan banyak kerja semula, yang mengakibatkan perbelanjaan dan masa tambahan. Sekiranya perniagaan ingin mengawasi belanjawan mereka, mereka perlu menguruskan perubahannya dengan berkesan.

Perniagaan sering membelanjakan wang untuk projek atau program yang mempunyai kadar penerimaan yang rendah oleh pekerja. Mereka tidak melihat ROI yang mereka harapkan kerana pasukan tidak memasukkan perubahan. Untuk mengelakkan pembaziran sumber dan masa ini, perniagaan perlu menyampaikan rancangan pengurusan perubahan mereka secara terbuka dengan pekerja agar mereka memahami alasan di sebalik projek dan program baru.

Mengurangkan Tekanan dan Kegelisahan Pekerja

Pekerja sering menentang perubahan kerana mereka takut pekerjaan mereka dipertaruhkan atau mereka tidak dapat mengikuti perkembangan baru di organisasi. Menurut Jurulatih Pengurusan Perubahan, perniagaan perlu memahami bagaimana perubahan dalam syarikat mempengaruhi semangat pekerja, produktiviti, kesetiaan dan penglibatan. Adakah bakat teratas mahu meninggalkan syarikat semasa perubahan, atau adakah mereka ingin memberikan komitmen dan membantu menyelesaikan rancangannya?

Strategi pengurusan perubahan yang mengambil kira tekanan dan kegelisahan pekerja dapat membantu perniagaan meminimumkan jumlah perlawanan yang mereka terima. Bersikap terbuka dengan pekerja mengenai sebab perubahan, jangka masa yang diharapkan dan hasil yang diinginkan membantu mereka memahami, bekerjasama dan bekerjasama dengan syarikat. Daripada melihat perubahan itu sebagai gangguan, pekerja melihatnya sebagai peluang untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Memastikan Nilai Organisasi Selaras Dengan Operasi

Terdapat banyak sebab untuk strategi pengurusan perubahan, tetapi salah satu yang paling penting adalah memastikan bahawa perubahan itu selaras dengan nilai teras organisasi. Misi, visi dan nilai syarikat harus memandu setiap keputusan strategik utama. Sekiranya terdapat pergeseran di dalam syarikat, lebih baik memastikannya sesuai dengan nilai syarikat. Sekiranya tidak, perniagaan boleh kehilangan pekerja, pelanggan dan rakan kongsi.

Sebagai contoh, jika nilai teras syarikat merangkumi kesinambungan, dan perubahan melibatkan penggunaan pembekal yang terkenal dengan sisa kimia toksik, perubahan tersebut tidak selaras dengan nilai perniagaan. Hasilnya, syarikat perlu memutuskan apakah perubahan ini adalah arah yang tepat untuk mereka bergerak maju.