Objektif Kajian Kepuasan Pekerja

Dengan melakukan tinjauan kepuasan pekerja, anda mengambil sikap proaktif untuk memperbaiki syarikat anda. Meminta maklum balas pekerja membolehkan anda menilai bagaimana syarikat anda berkembang maju secara dalaman. Ini juga membolehkan pekerja mengetahui bahawa anda mengambil berat. Apabila pekerja tidak berpuas hati, ini boleh menyebabkan kadar geseran tinggi dan produktiviti rendah. Pekerja yang berpuas hati sering menyamakan pekerja yang produktif. Pekerja yang produktif setara dengan syarikat yang produktif dan gembira.

Menilai Kaedah

Apabila syarikat berjalan dengan cekap, ia tidak akan membuang masa dan usaha. Selalunya, pihak pengurusan tidak mengetahui seberapa berkesan alat dan kaedah, kerana pekerja adalah orang yang bekerja dengan alat tersebut secara berkala. Salah satu objektif untuk tinjauan kepuasan pekerja adalah untuk mengenal pasti bidang masalah yang mungkin tidak disedari oleh pihak pengurusan. Sebagai contoh, ajukan soalan mengenai keberkesanan alat, peralatan dan prosedur komunikasi semasa. Tentukan sama ada kaedah dan bahan latihan bermanfaat untuk pekerja.

Menilai Persepsi Pekerja

Selalunya, kerana takut, seorang pekerja menyembunyikan perasaannya terhadap persekitaran tempat kerja. Ini meninggalkan pengurusan dalam kegelapan, yang membawa kepada kadar perolehan yang tinggi dan semangat pekerja yang rendah. Untuk menentukan persepsi pekerja, ajukan soalan yang membolehkan pekerja menyatakan pandangannya. Sebagai contoh, tanyakan sejauh mana dia puas dengan peluang dalaman untuk pertumbuhan atau promosi, program bimbingan dan pengembangan, sikap pengurusan dan penyelia, faedah syarikat, penghargaan pekerja dan program pengiktirafan.

Dapatkan Butiran

Adalah biasa bagi pekerja untuk memilih penilaian untuk setiap soalan tinjauan. Namun, bukannya hanya mendapat penilaian, anda juga harus mendapatkan perinciannya. Perinciannya memberitahu anda mengapa pekerja memilih penilaian tertentu. Untuk mendapatkan perinciannya, adalah perlu untuk mengemukakan soalan terbuka, yang membolehkan pekerja memberikan komen dan maklum balas. Sekiranya anda mahukan maklum balas yang jujur ​​mengenai tinjauan ini, pertimbangkan untuk memberi pilihan kepada pekerja untuk tetap tidak dikenali. Sekiranya pekerja mesti menyatakan identitinya, dia mungkin tidak jujur ​​tentang perasaannya yang sebenarnya, kerana takut akan berlaku.

Kaedah Kajian

Dua kaedah yang boleh anda gunakan untuk meninjau pekerja adalah temu ramah atau soal selidik. Dengan tinjauan wawancara, anda duduk bersama pekerja untuk mendapatkan maklum balas lisan. Dengan soal selidik, pekerja menyelesaikan tinjauan dan menyerahkannya kepada anda melalui format kertas atau elektronik. Walaupun tinjauan soal selidik memakan masa yang lama untuk pengurusan, jawapannya cenderung lebih jujur. Untuk meningkatkan kejujuran pekerja semasa tinjauan wawancara, pertimbangkan untuk menyumberkan syarikat pihak ketiga yang tidak berat sebelah untuk menjalankan wawancara.