Agensi Pengiklanan Besar Vs. Agensi Pengiklanan Kecil

Biro Statistik Tenaga Kerja Amerika Syarikat melaporkan bahawa 68 peratus daripada kira-kira 50,000 pertubuhan perkhidmatan iklan dan perhubungan awam di AS mempekerjakan tidak lebih dari lima pekerja. Sekiranya anda mempercayai kempen iklan anda dengan agensi butik kecil, atau haruskah anda pergi dengan syarikat yang lebih besar? Itu sangat bergantung pada jenis perkhidmatan yang anda perlukan dan jumlah wang yang anda ingin belanjakan.

Skala Sumber

Agensi besar cenderung mempunyai lebih banyak pekerja, wang, sumber dan kenalan daripada agensi butik. Agensi besar dengan cepat dapat memasukkan sebilangan besar pekerja ke dalam akaun dan atau dengan cepat menjalankan kempen berskala besar. Namun, kemajuan teknologi menutup jurang ini, dan jangkauan geografi agensi yang lebih besar tidak begitu penting seperti dulu. Banyak agensi yang lebih kecil membentuk pakatan dan dapat menambahkan pekerja dengan pantas apabila diperlukan.

Pengalaman

Walaupun banyak butik dikendalikan oleh pekerja yang cekap dan kreatif, syarikat permulaan kecil tidak. Sharon Dotson, yang merupakan agensi satu orang, melaporkan bahawa "kebanyakan graduan PR muda ... tidak dapat menulis dengan baik." Agensi besar, sebaliknya, dikendalikan oleh pekerja yang cekap dan terbukti. Tetapi memilih agensi besar bukanlah jaminan bahawa akaun anda akan dikendalikan oleh eksekutif iklan berpengalaman. Ketua agensi kecil Jim Mitchem melaporkan bahawa apabila agensi besar menyimpan akaun, akaun tersebut mungkin akan diberikan kepada kakitangan junior.

Pelbagai Perkhidmatan

Agensi pengiklanan yang lebih besar biasanya menawarkan pelbagai perkhidmatan kepada pelanggan mereka, dan sering menjalankan kempen iklan sepenuhnya. Agensi besar mencipta idea di sebalik kempen, mengusahakan strategi penjenamaan, membeli ruang iklan di media tradisional dan memanfaatkan media sosial. Agensi perkhidmatan penuh juga boleh menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan penyelidikan pasaran dan hubungan masyarakat.

Banyak agensi yang lebih kecil tidak menawarkan pelbagai perkhidmatan, tetapi menumpukan pada satu aspek dari proses iklan. Beberapa agensi butik akan mengembangkan idea untuk kempen, tetapi menyerahkan kepada syarikat anda untuk membeli ruang iklan. Butik lain mengkhususkan diri dalam strategi penjenamaan atau kempen media sosial.

Titik Harga

Sebagai peraturan, agensi besar lebih mahal daripada agensi butik. Agensi besar mempunyai bil yang lebih tinggi, biasanya menawarkan pelbagai perkhidmatan - dan mempunyai tahap prestise dan pengalaman yang sanggup dibayar oleh beberapa pelanggan. Ketua agensi Leonard Saffir melaporkan bahawa agensi besar sering mengenakan bil bulanan antara $ 20,000 hingga $ 40,000 kepada pelanggan. Sebaliknya, banyak agensi kecil mengenakan yuran bulanan lebih dari $ 2,000 atau $ 3,000.