Cara Membuat Garis Sasaran dalam Carta Excel

Microsoft Excel membolehkan anda membuat carta dan grafik yang disesuaikan dengan keperluan perniagaan khusus anda menggunakan ciri dan perincian yang menjadikannya unik. Sebagai contoh, anda dapat menambahkan garis sasaran ke carta yang menunjukkan tujuan anda sehingga anda dapat melihat dalam sekejap apakah data anda berada di tempat yang anda harapkan. Untuk melakukannya, anda mesti menambahkan siri data tambahan dan membuat carta garis sekunder dalam carta yang ada.

1

Garis sasaran berfungsi paling baik ketika membandingkan nilai sebenar dengan nilai ideal seperti unjuran atau matlamat. Mulakan dengan lembaran kerja Excel yang merangkumi dua lajur data; sebagai contoh, satu lajur yang kosong di sel pertama dan kemudian menyenaraikan serangkaian tahun, dan lajur kedua yang berbunyi "Pendapatan" di sel teratas dan kemudian menyenaraikan jumlah pendapatan dolar yang sesuai dengan tahun di lajur pertama.

2

Masukkan lajur di sebelah kanan dua lajur yang mengandungi data carta anda yang sedia ada sekiranya belum ada lajur kosong di sana. Untuk melakukan ini, klik kanan di mana-mana sel di lajur kedua yang mengandungi data carta, pilih "Masukkan" dari menu lungsur turun, klik butang radio "Seluruh lajur" dan klik "OK."

3

Di sel atas lajur ketiga yang baru dibuat, ketik "Sasaran" atau kata atau frasa lain yang mengenal pasti nilai sasaran.

4

Di lajur sasaran, masukkan nilai sasaran yang sesuai untuk setiap baris data. Mengikut contoh kami di atas, anda akan menaip sasaran pendapatan untuk setiap tahun.

5

Klik dan seret untuk memilih semua sel yang mengandungi data carta anda.

6

Klik tab "Sisipkan", klik "Lajur" dalam kumpulan Carta, dan pilih pilihan "Lajur 2-D" yang pertama. Ini akan membuat carta palang yang menunjukkan bar untuk setiap nilai.

7

Dalam carta, klik kanan pada bar yang mewakili nilai sasaran dan pilih "Ubah Jenis Carta Siri" dari menu lungsur.

8

Dalam kotak dialog Tukar Jenis Carta, klik "Garis" di sebelah kiri, pilih pilihan pertama dalam rangkaian ikon carta "Garis", dan klik "OK." Ini mengubah nilai sasaran dari bar individu dalam carta menjadi garis, sehingga memberikan titik visual perbandingan antara nilai sebenar dan nilai sasaran seperti unjuran atau tujuan.