Cara Membuat Perniagaan Anda Muncul di GMaps

Menambah perniagaan anda ke Peta Google, kadang-kadang disebut sebagai GMaps, memudahkan calon pelanggan dan pelanggan untuk mencari anda. Semasa menggunakan Peta Google, anda menjadikan perniagaan anda mudah diakses melalui carian dalam talian dan memberikan maklumat, foto dan video yang dapat membantu menarik pelanggan. Setelah pelanggan menyemak senarai anda, mereka juga dapat memperoleh petunjuk arah ke pintu anda.

Dapatkan Akaun Gmail

Anda memerlukan akaun Gmail untuk menjadikan perniagaan anda disenaraikan di GMaps. Gmail adalah perkhidmatan akaun e-mel percuma, dan anda akan menggunakan maklumat akaun yang anda pilih untuk laman web ini untuk log masuk ke Peta Google. Anda boleh membuat akaun Gmail dengan mengunjungi Gmail.com dan mengikuti petunjuk untuk memberikan maklumat anda (lihat Sumber). Anda harus memilih nama pengguna yang unik dan kata laluan yang selamat sebagai sebahagian daripada proses ini.

Daftar untuk Peta Google

Lawati Maps.Google.com untuk menambahkan perniagaan anda ke Peta Google (lihat Sumber). Halaman ini mempunyai peta besar dan beberapa pautan yang membolehkan anda memilih apa yang anda mahu lakukan seterusnya. Klik pautan untuk menambahkan perniagaan anda, kemudian masukkan nama pengguna dan kata laluan Gmail anda apabila diminta. Sebelum anda mula menambahkan maklumat, anda akan melihat arahan untuk memasukkan nombor telefon perniagaan anda. Ini membolehkan laman web menentukan sama ada perniagaan anda sudah mempunyai senarai GMaps.

Lengkapkan Borang Maklumat

Masukkan maklumat asas mengenai perniagaan anda di borang pendaftaran. Perincian yang anda sertakan di sini akan memudahkan pelanggan anda menemui anda. Borang tersebut memerlukan anda memberikan nama perniagaan anda; alamat jalan anda, termasuk bandar, negeri dan poskod; dan nombor telefon kenalan utama. Anda mesti memasukkan sekurang-kurangnya satu tetapi sehingga lima kategori untuk perniagaan anda juga. Borang ini juga merangkumi tempat untuk maklumat pilihan, seperti keterangan perniagaan anda dan laman web dan alamat e-mel.

Maklumat Lokasi

Berikan maklumat yang mendedahkan bagaimana pelanggan boleh mengunjungi perniagaan anda. Anda harus menunjukkan sama ada anda mempunyai lokasi lain di mana pelanggan boleh mengunjungi atau satu alamat perniagaan. Google juga menawarkan pilihan untuk memasukkan waktu operasi anda atau meninggalkannya. Begitu juga, anda harus menunjukkan jenis pembayaran yang anda terima. Contohnya, anda mungkin menunjukkan bahawa anda hanya menerima wang tunai atau anda mengambil wang tunai, cek dan kad kredit.

Penambahan

Google membenarkan perniagaan menambahkan hingga 10 foto. Sebagai contoh, anda mungkin ingin menambahkan foto lokasi perniagaan anda dan sedikit pilihan produk yang anda tawarkan. Anda bahkan boleh menambahkan foto yang menunjukkan kepada anda dan pekerja yang menyediakan perkhidmatan. Di samping itu, anda boleh menambahkan hingga lima video melalui YouTube. Gunakan akaun Gmail anda untuk masuk ke laman web YouTube dan memuat naik video yang berkaitan dengan perniagaan secara percuma.

Susulan

Setelah melengkapkan penyenaraian anda, Google perlu mengesahkan maklumat yang anda berikan. Penyenaraian perniagaan baru anda akan muncul di Peta Google. Anda akan menerima surat dari Google melalui surat, yang memberikan arahan terperinci untuk mengesahkan senarai anda. Setelah proses ini selesai, iklan anda akan muncul untuk dilihat oleh orang lain. Anda boleh mengunjungi Tempat Google sementara anda menunggu untuk memeriksa ketepatan maklumat dalam penyenaraian anda dan menjejaki kemajuan pengesahan penyenaraian anda.