Kebaikan dan Keburukan Telefon Pintar

Telefon pintar ada di mana-mana sahaja, walaupun di tempat kerja. Sebenarnya, dalam banyak perniagaan, telefon pintar adalah alat penting untuk komunikasi perniagaan dalaman dan luaran. Semasa. dekad yang lalu, penggunaan telefon pintar telah meningkat dengan ketara, yang membolehkan pemilik perniagaan melihat manfaat, dan juga kelemahan teknologi ini.

Bawa Dasar Peranti Anda Sendiri

Beberapa pemilik perniagaan meminta pekerja membawa peranti mereka sendiri, termasuk komputer riba, tablet dan telefon pintar untuk digunakan di tempat kerja. Bagi pemilik perniagaan kecil, tidak perlu melabur dalam elektronik untuk setiap pekerja dapat mewakili penjimatan kos yang besar. Selain itu, jika seorang pekerja memiliki perantinya, dia mungkin cenderung merawatnya dengan lebih baik.

Terdapat kelemahan pendekatan ini, namun:

  • Calon pekerjaan yang berkelayakan mungkin tidak memiliki telefon pintar atau komputer riba. Ini tidak hanya dapat menyebabkan rasa malu untuk pengambilan pekerja baru, tetapi juga menempatkan majikan pada kedudukan baik mencari orang lain untuk pekerjaan itu atau membeli alat-alat itu pekerja.
  • Pekerja mungkin memiliki jenis peranti yang diperlukan, tetapi sistem atau model operasi mungkin tidak sesuai dengan sistem syarikat anda.
  • Seorang pekerja yang meninggalkan syarikat anda mungkin akan meninggalkan maklumat perniagaan sensitif pada peranti mereka.

Pilihan Komunikasi Perniagaan

Bagi banyak syarikat, faedah utama telefon pintar adalah meningkatkan komunikasi, terutamanya jika pekerja anda sering bepergian atau jika mereka bekerja jauh. Panggilan telefon, sembang video, teks dan e-mel semuanya tersedia di telefon pintar. Di samping itu, syarikat anda boleh memilih untuk memasang aplikasi komunikasi perniagaan, seperti Slack, dan juga aplikasi untuk pelbagai alat analisis dan pemasaran. Telefon pintar menjadikannya lebih mudah untuk berhubung sepanjang hari, dan bahkan pada waktu bukan perniagaan, jika ada projek penting yang perlu dikemas kini.

Terdapat beberapa kekurangan, bagaimanapun, terhadap pelbagai pilihan komunikasi telefon pintar. Sebilangan pekerja mungkin menghadapi kesukaran untuk memantau aplikasi yang berbeza. Akibatnya, teks mungkin tidak diketahui selama satu atau dua hari, walaupun pekerja itu memeriksa e-mel, Slack dan mel suara. Sebilangan pekerja mungkin merasa tidak senang kerana selalu "dihubungi", dan mungkin mula mengalami tekanan kerana merasa seperti selalu bekerja.

Risiko Kesalahan Komunikasi

Akhirnya, terdapat risiko salah komunikasi melalui telefon pintar. Oleh kerana komunikasi berasaskan teks tidak mempunyai nuansa pelekuan vokal dan bahasa badan, mudah bagi rakan sekerja untuk salah menafsirkan apa yang orang lain katakan. Juga, jika majikan terus-menerus menghantar e-mel atau menghantar mesej antara satu sama lain di pejabat, mereka mungkin kehilangan interaksi tatap muka.

Risiko Keselamatan kepada Syarikat Anda

Telefon pintar boleh menimbulkan pelbagai risiko keselamatan bagi syarikat anda. Telefon boleh dicuri dan digodam. Di samping itu, ada kemungkinan seorang pekerja tidak peduli dengan membiarkan orang lain memiliki akses ke telefonnya, yang dapat mengakibatkan pihak lain melihat maklumat perniagaan sulit.

Sebagai pemilik perniagaan, terserah kepada anda untuk mengkaji risiko keselamatan dan menyusun polisi dan proses yang dapat melindungi dari akibat maklumat sensitif masuk ke tangan yang salah. Ini termasuk:

  • Mewajibkan pekerja mengehadkan semua komunikasi perniagaan ke telefon pintar yang dikeluarkan syarikat

  • Meminta pekerja menggunakan kod laluan untuk mengamankan peranti mereka

  • Membangunkan proses onboarding dan offboarding yang memberikan peranti kepada pekerja, memberi penerangan mengenai polisi dan prosedur keselamatan, dan, setelah diberhentikan kerja, nyahaktifkan dan mengumpulkan peranti ini

  • Mewajibkan pekerja untuk segera melaporkan kehilangan telefon pintar atau kecurigaan bahawa telefon bimbit itu terganggu

Kebimbangan Produktiviti Tempat Kerja

Telefon pintar dan peranti lain telah dihubungkan dengan produktiviti yang terganggu di tempat kerja. Ini benar terutamanya apabila pekerja mempunyai peranti mereka sendiri di tempat kerja, yang bermaksud bahawa pekerja tersebut mungkin menerima pemberitahuan komunikasi peribadi sepanjang hari kerja. Di samping itu, banyak pekerja mungkin tergoda untuk meluangkan masa di media sosial, mendengar muzik atau menonton video. Pemilik perniagaan kecil mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengembangkan dasar hari kerja mengenai penggunaan peranti peribadi di pejabat atau hanya meminta pekerja hanya menggunakan telefon yang dikeluarkan syarikat pada waktu kerja.